Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a decis constituirea Consiliului National pentru Competitivitate

Guvernul a aprobat ieri, prin Memorandum, infiintarea Consiliului National pentru Competitivitate, platforma guvernamentala care sa asigure un dialog autentic intre Executiv, mediul de afaceri si mediul universitar, a anuntat consilierul de stat pe probleme economice al primului-ministru, Andreea Paul Vass.

Obiectivul major al acestui Consiliu este elaborarea Strategiei Nationale pentru Competitivitate Romania 2020, care va oferi o viziune integrata asupra acestui domeniu si va fundamenta politicile publice. Semestrial, Consiliul National pentru Competitivitate va prezenta rapoarte publice cu privire la dinamica competitivitatii economice.

"Competitivitatea este un domeniu la care Romania are foarte mult de recuperat. Intr-un raport global al competitivitatii ne pozitionam pe locul 77 din 142 de tari analizate. La nivel european, productivitatea medie economica ne pozitioneaza sub jumatatea mediei europene", a declarat Andreea Paul Vass.

Consilierul de stat pe probleme economice a argumentat ca este nevoie de un asemenea consiliu intrucat Romania nu dispunea de un organism public specializat in problemele competitivitatii, iar planurile si strategiile nationale solicitate de Uniunea Europeana nu pot inlocui o strategie nationala a competitivitatii pe termen lung.
Din structura Consiliului National pentru Competitivitate vor face parte, in proportii egale, cate 20 de reprezentanti, decidenti din institutiile centrale, experti din mediul academic si universitar si reprezentanti ai asociatiilor de afaceri. "Ma refer, in special, la primele 12 universitati aflate in topul celor mai competitive, la care se adauga cele 3 academii de stiinte din Romania, si reprezentanti ai asociatiilor de afaceri, respectiv ai companiilor cele mai mari angajatoare si cele mai mari contributoare la bugetul de stat", a explicat Andreea Paul Vass.

Astazi va avea loc prima intalnire a Consiliului National pentru Competitivitate.  Aceasta structura va fi coordonata de consilierul de stat pe probleme economice al primului-ministru, iar pentru functionarea sa nu va fi alocat un buget.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 110