Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Noi coeficienti de calcul pentru Unitatile de Dimensiune Economica (UDE)

MADR a transmis APDRP noii coeficienti de calcul al Unitatii de Dimensiune Economica (UDE). Acestia se vor aplica incepand cu sesiunea din noiembrie 2011, pentru Masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, iar in cazul Masurii 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” si al Masurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta” noii coeficienti se vor aplica incepand cu prima sesiune din anul 2012.

In urma unor analize desfasurate la nivelul directiilor de specialitate din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-au actualizat marjele brute standard pentru productia vegetala si animala. Din aceste marje rezulta coeficientii de calcul pentru fiecare tip de cultura sau de animale si reprezinta, in fapt, valoarea economica de piata in urma valorificarii.

Unitatea de Dimensiune Economica (UDE) se aplica in cazul proiectelor finantate prin Masura112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, Masura 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole” si prin Masura 141 - „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta”
UDE reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploatatii agricole determinata pe baza marjei brute standard a exploatatiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei Unitati de Dimensiune Economica este de 1.200 Euro

O principala modificare adusa de noii coeficienti de calcul se reflecta in cresterea dimensiunii economice atat pentru ovine si caprine, cat si pentru alte specii de animale si culturi vegetale, dar si in scaderea dimensiunii, mai ales in sectorul vegetal – grau, ovaz, plantatii de pomi fructiferi, etc.

De exemplu, pentru ovine, noul coeficient este de 0,084, fata de 0,008 cat era prevazut pana acum. Acest lucru va permite un acces mai facil la finantare pentru fermierii care se ocupa cu cresterea oilor.

APDRP a publicat deja lista noilor coeficienti si va demara in cel mai scurt timp aplicarea lor la Masurile de investitii precizate mai sus.

Descarca
Nota privind calculul UDE

Sursa: www.apdrp.ro

Vizualizări: 695