Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Implementarea cu succes a unui proiect finantat in cadrul PNDR si co-finantat de Banca Comerciala Romana

O societate din sudul tarii, care activeaza in domeniul fabricarii produselor lactate si a branzeturilor, a avut ideea unei afaceri avand trei justificari importante: traditia si potentialul deosebit al zonei in cresterea animalelor, in special a oilor si a vacilor; declinul inregistrat de fostele fabrici de prelucrat lapte detinute de stat si existenta piete de desfacere de aproximativ 100000 locuitori.

Societatea a beneficiat de finantare nerabursabila in valoare de 101 mii EUR in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, Masura 123 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, valoarea totala a proiectului fiind 246 mii EUR.

  • Investitia realizata in cadrul proiect poate fi structurata pe trei destinatii distincte:
  • Dotare fabrica cu utilaje de prelucrare a laptelui, fapt ce a dus la cresterea competitivitatii fabricii prin optimizarea fluxurilor tehnologice cat si imbunatatirea productiei obtinute.
  • Dotare laborator de analize ce a reprezintat masura de realizat, cuprinsa in programul de restructurare modernizare, conform HG. nr. 48/2003, cu finalizare sfarsitul anului 2009 si a cuprins dotarea cu aparatura de ultima generatie care depisteaza laptele infestat cu anumiti germeni sau anumite boli care afecteaza calitatea produselor lactate.
  • Achizitia unui mijloc de transport specializat pentru produsele lactate, respectiv un autofurgon frigorifer necesar pentru aprovizionarea si distributia produselor lactate si a branzeturilor.

Prin dotarea laboratorului propriu cu aparatura de control de ultima generatie s-a asigurat cresterea calitatii produselor lactate cat si siguranta alimentara a acestora conform normelor europene in domeniu, avand posibilitatea de a efectua analize de calitate in cadrul fabricii, a materiei prime la receptia acesteia si s-a imbunatatit controlul intern al calitatii laptelui. Utilajele de productie achizitionate au asigurat o optimizare a fluxurilor de productie, de prelucrare a produselor lactate si branzeturilor asigurand in final imbunatatirea productiei, a procesarii si marketing-ul produselor cu standardele de calitate superioara. Potrivit asociatului unic: ’’Prin implementarea proiectului s-a urmarit cresterea competitivitatii unitatii de procesare a produselor lactate prin introducerea si dezvoltarea de tehnologii noi, precum si adaptarea unitatii procesatoare de lapte la noile standare comunitare atat in etapa de procesare cat si cea de distributie a produselor lactate si branzeturilor obtinute’’.

Locatia in care isi desfasoara activitatea compania a fost construita in anul 1994, ca punct de colectare lapte si prelucrare avand o capacitate de 1000 l/zi. Dupa transformari succesive, suprafata construita a ajuns la 700 mp iar capacitatea de prelucrare a laptelui a crescut de la 5475 hl/an in anii 1998-2000 la aproximativ 22.500 hl/an in prezent.

Investitiile au fost facute cu surse proprii si cu imprumuturi de la Banca Comerciala Romana SA, firma deruland mai multe proiect de dezvoltare, modernizare, dotare si igienizare. Firma a mai beneficiat in cadrul Programului SAPARD de fonduri nerambursabile pentru implementarea unui proiect care prevedea modernizarea, extinderea si cresterea capacitatii de prelucrare a laptelui, cu implementarea de tehnologii si utilaje moderne pentru realizarea de produse lactate la un nivel calitativ superior, proiect de asemenea cofinantat de Banca Comerciala Romana SA. „ Pentru implementarea proiectului, am beneficiat de o structura optima a finantarii, propusa de banca, iar ceea ce a fost foarte important pentru noi, este faptul ca am beneficiat de costuri reduse, prin alocarea unui plafon din cadrul programului de finantare pentru IMM –uri derulat prin BCR cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii. Avand experienta implementarii unor proiecte in cadrul Programnului SAPARD si beneficiind in continuare de sprijinul Bancii Comerciale, care s-a implicat in finantarea si implementarea proiectului, am reusit sa respectam termenle de realizarea invesitiei asa cum au fost prevazute in contractul de finantare nerambursabila incheiat cu APDRP. Datorita aparitiei de noi tehnologii in domeniu si din dorinta de am mentine productia la un nivel calitativ ridicat, am depus un nou proiect pentru retehnologizare in cadrul Schemei de Minimis conform HG 1164/2007, proiect ce dorim a fi implementat tot cu sprijinul Bancii Comerciale Romane, care are specialisti deosebiti si experineta in cofinantarea proiectelor din cadrul programelor finantate din fonduri europene si Guvernul Romaniei”, a declarat adminstratorul societatii.

Toate aceste realizari ale companiei au fost posibile atat printr un management adecvat practicat de firma cat si prin finantarile succesive obtinute de la Banca Comerciala Romana si finantarile neramburasbile obtinute in cadrul Programului SAPARD si cele in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Pe parcursul derularii proiectelor firma a beneficiat permanent de sprijinul specialistilor din cadrul BCR, atat in ceea ce priveste analiza si aprecierea studiului de fezabilitate si a planului de afaceri, structurarea finantarii, implementarea proiectului cat si avizarea tragerilor din credite in concordanta cu procedurile BCR si a procedurilor PNDR de efectuare a platilor.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul www.bcr.ro/euofficero

Vizualizări: 289