Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi reguli de lansare a procedurilor de achizitie publica in SEAP

Incepand cu data de 23 septembrie 2011, A.N.R.M.A.P. va evalua toate documentatiile de atribuire, inainte de transmiterea spre publicare a invitatiei/anuntului de participare. Noua atributie a A.N.R.M.A.P. a fost stabilita prin Hotararea de Guvern nr. 801/2011.

Astfel, incepand de luni, 26 septembrie 2011, autoritatile contractante nu vor mai putea transmite spre publicare niciun anunt/invitatie de participare fara ca, in prealabil documentatia de atribuire aferenta procedurii in cauza sa fie evaluata si acceptata de catre A.N.R.M.A.P.

Evaluarea va viza doar conformitatea cu legislatia aplicabila in domeniul achizitiilor publice a documentatiei de atribuire aferente contractelor de achizitie publica care vor intra sub incidenta prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Functia de evaluare se va realiza prin mijloace electronice, prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (S.E.A.P.). In acest sens, operatorul S.E.A.P. are obligatia ca, pana la publicarea invitatiei/anuntului de participare, sa asigure numai A.N.R.M.A.P. accesul imediat si nerestrictionat la documentatia de atribuire si notele justificative prevazute de legislatia in domeniul achizitiilor publice, incarcate integral de catre autoritatile contractante si semnate cu semnatura electronica.

Pentru punerea in aplicare a noului sistem de incarcare a documentatiei de atribuire prealabil anuntului/invitatiei de participare, site-ul www.e-licitatie.ro nu va fi functional incepand cu data de 23 septembrie 2011 orele 00.00 pana in data de 25 septembrie 2011 orele 24.00.

”Noile modificari reprezinta o revizuire fundamentala a sistemului national al achizitiilor publice, prin care se doreste crearea unui filtru real de preventie. Evaluarea de catre A.N.R.M.A.P. a documentatiei de atribuire inaintea publicarii in SEAP a invitatiei/anuntului de participare are ca scop eliminarea criteriilor prin care se directioneaza sau se restrictioneaza participarea operatorilor economici la procedurile de achizitie publica. Contam pe faptul ca aceasta masura va scadea numarul contestatiilor la documentatiile de atribuire depuse la CNSC. Din punctul nostru de vedere este masura optima de curatare a sistemului achizitiilor publice si de intarire a concurentei reale. Fiind o masura cu caracter reformator, lansez un apel catre toti actorii implicati in procedurile de achizitie publica sa ne sustina si sa inteleaga eventualele mici neconcordante de inceput ale sistemului implementat prin intermediul operatorului SEAP. Avem convingerea ca masurile luate vor duce la imbunatatirea calitatii procedurilor de achizitii publice si, implicit, la eficientizarea cheltuirii banului public, fie el provenind din bugetul national sau din fonduri europene”, a declarat presedintele A.N.R.M.A.P., Cristina Traila.

Sursa: www.anrmap.ro

Vizualizări: 73