Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat OUG privind infiintarea Ministerului Afacerilor Europene

Guvernul a aprobat, in sedinta de pe 21 septembrie 2011, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Ministerulului Afacerilor Europene, care va avea ca si principale atributii gestionarea procesului de coordonare al afacerilor europene si coordonarea pe orizontala a gestiunii procesului de absorbtie a fondurilor comunitare.

Potrivit ministrului de resort, Leonard Oran, o prioritate a Ministerului Afacerilor Europene este finalizarea modificarilor in sistemul de gestiune al achizitiilor publice, astfel incat, intr-un timp cat mai scurt, sa fie reluat procesul de transmitere a facturilor catre Comisia Europeana.

"In momentul de fata, pe tot ce inseamna program operational unde sunt implicate procese de achizitii publice, nu mai transmitem facturi catre Comisia Europeana. Intai, clarificam chestiunile interne, in special legate de procesul de achizitii publice si, ulterior, vom reincepe acest proces de transmitere a facturilor. Estimarile mele sunt ca, cel mai devreme, in cursul lunii noiembrie, vom relua acest proces", a precizat ministrul, care nu a exclus posibilitatea modificarii unor reguli existente.

Leonard Orban a aratat ca, in cazul acelor proiecte unde vor fi identificate probleme, va fi retrasa finantarea insa banii nu se vor pierde, ci vor fi transferati catre alte proiecte. Ministrul a reiterat faptul ca obiectivul stabilit este ca, pana la finele anului 2012, Romania sa atinga o rata de rata de absorbtie in ceea ce priveste fondurile alocate pentru politica de coeziune de minimum 20%.

Potrivit actului normativ adoptat, structura de conducere a Ministerului va fi formata din ministru si doi secretari de stat, ministrul precizand ca nu vor fi efectuate angajari suplimentare.

"Insist asupra acestui element. Nu angajam personal suplimentar, voi lucra cu personalul care exista in prezent. Desigur, in timp, vom face o evaluare a intregului personal, vom vedea cine merita sa ramana in sistem si cine nu corespunde cerintelor acestei pozitii", a precizat ministrul.

De asemenea, in cadrul ministerului nou creat va exista o singura autoritate de management, cea legata de asistenta tehnica. Ministrul a precizat ca cel mai probabil, in cursul saptamanii viitoare, va fi elaborat un proiect de Hotarare de Guvern, care va cuprinde si alte prevederi, inclusiv administrative, legate de functionarea acestui minister.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 76