Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POSCCE: Ghidul pentru dezvoltarea de poli de competitivitate, publicat spre consultare!

AM POSCCE a publicat, ieri, spre consultare, Ghidul Solicitantului pentru Operatiunea 1.3.1. ”Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes national si international – Poli de competitivitate.

Descarca
Ghidul Solicitantului

Perioada de consultare publica este de 45 de zile, iar propunerile in vederea imbunatatirii acestui document si solicitarile de clarificari se vor transmite pe Forumul http://www.polidecompetitivitate.archidata.it/.

Polul de competitivitate reprezinta, conform Ghidului, o asociere, intr-un spatiu geografic definit, intre intreprinderi si organisme de cercetare sau institutii de educatie cu activitati de cercetare angajate intr-o colaborare parteneriala (strategia comuna de dezvoltare fiind un element esential), cu scopul de a genera sinergii in jurul unor proiecte inovative orientate spre una sau mai multe piete. Un astfel de pol nu are o localizare impusa, astfel incat din punct de vedere teritorial, un pol de competitivitate poate fi plasat intr-o singura locatie zonala, cat si in zone ce apartin mai multor regiuni de dezvoltare din Romania.

In componenta polilor de competitivitate pot intra, alaturi de intreprinderi si organisme de cercetare/universitati, si autoritati publice, ONG-uri, ADR-uri, Camere de Comert, asociatii de ramura, patronate, intreprinderi de training sau consultanta, banci, denumite „catalizatori”.

In cadrul polilor de competitivitate se urmareste cresterea interactiunilor dintre firme, institutii din mediul academic si stiintific si alte entitati implicate in sprijinirea mediului de afaceri si orientarea sectorului privat catre inovare si transfer tehnologic.

Aceasta operatiune finanteaza urmatoarele tipuri de proiecte:

A. Proiecte de investitii in infrastructura de afaceri;
B. Proiecte „soft” cum ar fi:
  • Programe de formare de interes comun pentru membrii polului; Programe de diseminare si informare; Schimb de bune practici; Programe de mentoring si/sau coaching; Transfer de know-how; Seminarii si workshop-uri de interes comun pentru polul de competitivitate – prin activitati de: formare, consultanta, participarea IMM-urilor la targuri, studii tehnice de fezabilitate, proprietate industriala pentru IMM-uri, inchirierea de personal cu inalta calificare;
  • Programe privind managementul polului care cuprind activitatea administrativa a entitatii de reprezentare a polului de competitivitate, de monitorizare a implementarii pachetului de proiecte aprobat spre finantare, a implementarii strategiei de dezvoltare a polului, etc.
C. Proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare .

Proiectele finantate in cadrul acestei operatiuni trebuie sa se circumscrie unui pachet integrat, format din minim 4 cereri de finantare:
  • Minim 1 proiect de investitii in infrastructura de afaceri;
  • Minim 1 proiect de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI);
  • Minim 2 proiecte „soft”, din care cel putin 1 proiect aferent managementului polului si monitorizarii implementarii strategiei polului.

Alocarea financiara totala pentru aceasta cerere de propuneri de proiecte este de 252 milioane lei.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: AM POSCCE

Vizualizări: 409