Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comunicat comun al AM POSDRU si Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale privind protestul de miercuri

AM POSDRU a dat, ieri, publicitatii un comunicat de presa comun cu Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale referitor la discutiile purtate intre reprezentantii celor doua institutii, miercuri, 14 septembrie 2011, cand la sediul AM a avut loc un protest al beneficiarilor POSDRU.

Textul comunicatului se regaseste mai jos:

"Reprezentantii Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale s-au intalnit astazi cu conducerea Autoritatii de Management pentru POSDRU, ca urmare a protestului organizat incepand cu ora 10, in fata acestei institutii.

Nemultumirile beneficiarilor au vizat decizia autoritatilor de modificare a contractelor si regulilor de finantare in ceea ce priveste:

  • reducerea prefinantarii la numai 10% din valoarea bugetelor si esalonarea acesteia in transe, desi Ordinul prevede doar mecanismul de acordare a prefinantarii, nu si modificarea cuantumului acesteia,
  • solicitarea restituirii de catre beneficiari a sumelor din prefinantare nesolicitate spre rambursare in primele 12 luni de la primirea prefinantarii, in conditiile in care pentru numerosi beneficiari aceasta masura este retroactiva,
  • cresterea termenelor de plata a rambursarilor de la 30 la 45 de zile, desi in art 1, alin 2, a treia linie din Ordin, se vorbeste despre masuri de accelerare a cheltuirii fondurilor.

In discutiile avute, conducerea AM POSDRU a explicat situatia existenta la nivelul implementarii proiectelor POSDRU, situatie cunoscuta in general si de reprezentantii Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale.

Prin notificarea transmisa beneficiarilor la data de 2 septembrie 2011, AM POSDRU le-a adus acestora la cunostinta noile conditii de acordare a prefinantarii si obligatia de a justifica cheltuirea banilor acordati cu titlu de prefinantare, in termen de 12 luni de la primirea lor, prin depunerea de cereri de rambursare. Beneficiarii aflati in aceasta situatie mai au la dispozitie inca 30 de zile pentru a justifica cheltuielile, dupa care vor restitui sumele ramase necheltuite (pentru care nu au depus cereri de rambursare). Termenul de 30 de zile acordat pentru justificarea cheltuielilor sau pentru restituire se aplica si pentru beneficiarii care, la momentul emiterii Deciziei nr.8, depasisera deja un an de la primirea prefinantarii.

Conducerea AM POSDRU a explicat ca a luat aceasta masura in conformitate cu reglementarile nationale si europene si cu prevederile art.18 alin.2 din contractul de finantare conform caruia “AM POSDRU isi rezerva dreptul de a reduce partial sau total finantarea daca aceasta diminuare este cauzata de dificultati in cadrul bugetului de stat. In acest sens, semnarea contractului de finantare nu reprezinta in mod automat obligatia neconditionata a AM POSDRU de a finanta, pana la finalizarea proiectului, valoarea angajata in cazul mentionat mai sus. Riscul financiar asumat de beneficiar va fi luat in calcul la semnarea contractului, la modificarea sau prelungirea acestuia. Acordarea prezentei finantari nu presupune obligatia AM POSDRU/OI POSDRU delegat, dupa caz de a acorda si alte finantari similare in viitor.”

Conducerea AM POSDRU le-a prezentat celor prezenti clarificari referitoare la aplicarea Deciziei nr.8/2011 si s-a convenit ca acestea sa fie publicate pe site-ul AM POSDRU, www.fseromania.ro.

Reprezentantii Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale au inteles presiunea pusa asupra bugetului de stat, insa considera ca solutia identificata in acest moment de autoritati nu este cea potrivita. Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale a anuntat ca isi rezerva dreptul de a continua demersurile ce au ca scop incetarea efectelor ordinelor de ministru mentionate mai sus, cu precizarea ca vor solicita acest lucru Primului Ministru, Ministrului Finantelor si Ministrului Muncii.

Conducerea AM POSDRU a explicat ca noile conditii de finantare au ca scop prevenirea unor eventuale situatii de neregula ce ar putea surveni ca urmare a imobilizarii financiare a fondurilor publice, prin necheltuirea acestora in temenul stipulat in notificare.

Doamna director general Liliana Carmen Ionel le-a explicat celor prezenti la discutii ca interesul comun este ca toate proiectele sa fie finalizate, cu pierderi cat mai mici de fonduri si cu un grad de absorbtie maxim. Mai mult, aceasta decizie este complementara altor masuri menite a crea un flux financiar sanatos si continuu si urmareste determinarea beneficiarilor de a urgenta justificarea cheltuirii fondurilor acordate ca prefinantare, accelerand astfel procesul de rambursare.

Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale considera in continuare ca masurile luate vor avea ca efect blocarea unor proiecte si nu cresterea absorbtiei fondurilor europene. Reprezentantii Coalitiei sustin ca Guvernul trebuie sa gaseasca metode de a accelera ritmul rambursarii banilor cheltuiti, dar care sa nu fie abuzive si sa nu ii afecteze negativ pe beneficiarii care implementeaza proiecte in mod responsabil. In aceeasi masura, reprezentantii Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale subliniaza din nou necesitatea unui cuantum rezonabil de prefinantare pentru implementarea eficienta a proiectelor.

Reprezentatii AM POSDRU au explicat ca, la o prima evaluare, a reiesit ca – din decembrie 2008, pana la 31 august 2011 - au fost platite prefinantari in valoare totala de aproximativ 600 de milioane de euro. Recuperarea acestor sume ca urmare a cererilor de rambursare depuse si validate ajunge la 14%. Luand in calcul si cererile de rambursare aflate in verificare atat la AM POSDRU cat si la Organismele Intermediare, sumele recuperate din prefinantarea platita nu ar depasi 25%.

Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale va raspunde afirmativ invitatiilor la dialog ale autoritatilor responsabile de managementul fondurilor europene. Cele doua parti au convenit ca in luna octombrie 2011 sa se intalneasca din nou, eventual intr-un cadru mai larg, pentru a discuta noi modificari care sa imbunatateasca ritmul si calitatea implementarii proiectelor."

Sursa: AM POSDRU

Vizualizări: 108