Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Beneficiarii POSDRU au „returnat” astazi, in mod simbolic, prefinantarile primite

Nemultumiti de masurile impuse de AM POSDRU de a restitui prefinantarile, participantii la protestul de astazi au returnat, in mod simbolic, banii primiti in avans pentru derularea proiectelor.

Peste 100 de persoane reprezentand organizatii beneficiare de fonduri europene in cadrul POSDRU au protestat, astazi, in fata sediului AM POSDRU, impotriva noului set de modificari ale contractelor de finantare solicitate de AM prin Decizia nr. 8/02.09.2011.

Organizatiile afectate si sustinatorii acestora au iesit in strada pentru a convinge autoritatile de impactul negativ al schimbarilor impuse, cea mai importanta dintre acestea fiind solicitarea restituirii de catre beneficiari a prefinantarilor primite si necheltuite in termen de 12 luni.

Initiatorii protestului de astazi, Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale si Confederatia Sindicala Cartel ALFA, au atras atentia asupra faptului ca aceste modificari la contractele de finantare pun in dificultate beneficiarii cu proiecte in implementare si cresc riscul de blocaj financiar al acestora, mai ales avandu-se in vedere intarzierile mari in solutionarea cererilor de rambursare depuse.

Organizatiile participante la protest s-au declarat nemultumite de modul efectiv de aplicare a prevederilor deciziei in discutie, acuzand AM-ul ca a avut o atitudine netransparenta si abuziva. De asemenea, ele au reclamat faptul ca noua decizie a fost luata in mod unilateral, fara consultarea prealabila a beneficiarilor si fara o analiza de impact asupra proiectelor aflate in implementare, carora aceste masuri li se aplica retroactiv.

In replica, AM POSDRU arata intr-un comunicat oficial publicat astazi, ca solicitarea de restituire a prefinantarilor a fost luata ca urmare a unei evaluari efectuate la nivelul institutiei din care reiese ca, desi din decembrie 2008 pana la 31 august 2011 au fost virate prefinantari totale de aproximativ 600 de milioane de euro catre beneficiari, acestia au depus cereri de rambursare care acopera doar 14% din volumul total al avansurilor (Pentru a consulta comunicatul integral al AM POSDRU, click aici).

Conform declaratiilor reprezentantilor Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale, in cadrul discutiilor purtate astazi cu reprezentantii AM POSDRU, acestia au declarat ca isi mentin punctul de vedere, desi inteleg situatia in care se afla beneficiarii, si sunt dispusi sa caute solutii pentru fluidizarea rambursarilor, astfel incat implementarea proiectelor sa mearga mai bine.

Initiatorii protestului declara ca nu se vor opri aici, urmatorul pas fiind transmiterea unei scrisori deschise zilele urmatoare catre Guvern si catre Ministerul Finantelor si, in ultima instanta, atacarea in justitie a Deciziei.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 147