Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un proiect finantat de UE care vorbeste despre viata romilor a castigat un premiu in domeniul mass-mediei digitale

Un proiect cofinantat de Uniunea Europeana, care incearca sa combata stereotipurile legate de romi prin intermediul unor creatii cinematografice, a castigat un premiu prestigios, acordat de Societatea Jurnalistilor Profesionisti din SUA.

Proiectul „Colorful but Colorblind” (Plin de culoare, dar fara discriminare pe motiv de culoare) a reunit ziaristi de etnie roma si nu numai in vederea realizarii unei serii de 25 de scurt-metraje care spun povestile comunitatilor de romi care traiesc in Europa centrala si de est.

Obiectivul a fost acela de a incuraja o reflectare mai nuantata a problemelor cu care se confrunta romii si o mai buna participare a ziaristilor romi la proiectele mediatice destinate publicului larg.

Proiectul a incercat, totodata, sa consolideze dialogul intercultural si intelegerea reciproca intre ziaristi. Proiectului i s-a decernat premiul Sigma Delta Chi pentru excelenta in mass-media digitala la categoria film independent.

Sunt mandra sa vad ca un proiect finantat de UE, care combate prejudecati adanc inradacinate impotriva romilor, se bucura de recunoastere peste Atlantic. Acest lucru este o dovada ca angajamentul si eforturile fara precedent ale Uniunii Europene de a promova integrarea sociala si economica a romilor dau rezultate”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. „Romii contribuie la viata sociala si culturala din intreaga Europa si sunt bucuroasa sa constat ca aceasta contributie a lor este pusa in lumina de proiectul «Colorful but colorblind»”, a adaugat aceasta.

Majoritatea romilor din Europa se confrunta cu problema unei saracii persistente, a excluziunii sociale si discriminarii, iar ca urmare a crizei economice si financiare situatia lor se inrautateste si mai mult. Aceste probleme pot fi amplificate de stereotipurile legate de comunitatile lor, care este posibil sa fie intretinute, la randul lor, de relatarile partinitoare din mass-media. Scopul proiectului „Colorful but colorblind” a fost acela de a contribui la descurajarea folosirii stereotipurilor indreptate impotriva romilor prin utilizarea creativa a suporturilor multimedia in relatarile privind diversele aspecte ale acestei minoritati. Proiectul a reunit 50 de ziaristi de etnie roma si nu numai, care au fost formati cu ajutorul specialistilor in domeniul creatiilor multimedia.

Proiectul a vizat mai ales Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Romania si Slovacia, toate tari cu o populatie roma importanta. El a fost cofinantat de Uniunea Europeana, beneficiind de 303.040 euro prin intermediul programului UE pentru „Drepturi fundamentale si cetatenie”.

Context
Cele 10-12 milioane de romi care traiesc in Europa se confrunta cu problema discriminarii, excluziunii si nerecunoasterii drepturilor lor, in timp ce guvernele suporta pierderi de venit si productivitate din ce in ce mai importante din cauza faptului ca potentialul talent al acestei comunitati nu este valorificat. Este imperativ sa se asigure o mai buna integrare economica si sociala a romilor, insa pentru ca aceasta sa fie eficace, este nevoie de o actiune concertata la toate nivelurile pentru a aborda cauzele multiple ale excluziunii.

Multe dintre domeniile in care se impune o mai buna integrare a romilor, cum ar fi educatia, ocuparea fortei de munca, sanatatea si locuintele, reprezinta in primul rand responsabilitati nationale sau regionale. Cu toate acestea, UE detine un rol important in coordonarea actiunii statelor membre. La data de 5 aprilie 2011, Comisia a propus un cadru UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor. Acesta se axeaza pe patru domenii prioritare: accesul la educatie, locuri de munca, sanatate si locuinte. Statele membre au fost rugate sa stabileasca obiective nationale specifice de integrare a romilor, care sa reflecte dimensiunea populatiei lor rome si situatia actuala a politicilor lor de integrare. Acest cadru va contribui la orientarea politicilor nationale privind romii si la mobilizarea fondurilor disponibile la nivelul UE pentru sprijinirea eforturilor de integrare.

La data de 24 iunie 2011, liderii europeni au adoptat cadrul UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor. Statele membre vor trebui sa prezinte strategii nationale privind romii pana la sfarsitul anului 2011. Ele vor trebui sa specifice felul in care vor contribui la indeplinirea obiectivelor globale ale UE pentru integrarea romilor. Apoi, Comisia va evalua strategiile nationale si va prezenta un raport in acest sens Parlamentului European si Consiliului in primavara anului 2012. Acest proces va fi reluat in fiecare an, lansandu-se astfel un proces de evaluare periodica a progreselor inregistrate la nivel national in contextul cadrului UE.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 127