Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

190 de microintreprinderi din Regiunea Centru, sustinute prin fonduri POR

Pana in prezent, ADR Centru a sustinut, cu mai mult de 21,3 milioane euro fonduri nerambursabile, din bugetul POR, dezvoltarea a 190 microintreprinderi din cele sase judete ale Regiunii Centru, in cadrul unor proiecte a caror valoare totala depaseste 36 milioane euro. Fondurile sunt destinate lucrarilor de modernizare, reabilitare, constructie sau dotare pentru microintreprinderi, indiferent ca investitiile se realizeaza in hale de productie, depozite, clinici si cabinete medicale, baze sportive sau centre de fitness, service-uri auto, pensiuni turistice, sau alte activitati productive sau de prestari servicii. Fondurile sunt alocate din bugetul aferent DMI 4.3 “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”.

Bugetul alocat acestui domeniu pe perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, este de 21,81 milioane euro. Pe parcursul celor doua sesiuni de depunere de proiecte lansate la nivel regional in anul 2008 si in anul 2009, au fost depuse pe acest domeniu un numar de 668 proiecte, ce au solicitat spre finantare nerambursabila suma de 75,62 milioane euro. Din cele 190 de proiecte contractate pana in prezent pe acest domeniu un numar de 51 de microintreprinderi si-au finalizat proiectele, iar o parte din societatile comerciale care au beneficiat de finantare au revenit si depus noi cereri de fonduri nerambursabile, in cea de-a doua sesiune de depunere. Acest lucru a fost posibil numai prin incadrarea sumei solicitate in maximul de 200.000 euro, ce pot fi alocati spre finantare nerambursabila pe parcursul a trei ani.

„Este unul dintre cele mai solicitate domenii de finantare nerambursabila de la nivelul Regiunii Centru. Acest fapt se datoreaza nevoii acute de fonduri nerambursabile pentru sustinerea firmelor, mai ales in perioada de declin economic. Pe de alta parte, chiar in conditiile limitarii sumei ce poate fi solicitata spre finantare, oportunitatile oferite de program au precumpanit in eforturile de dezvoltare ale firmelor mai mici. Consideram ca, prin implementarea acestor proiecte, pe langa investitiile realizate, odata cu echipamentele si dotarile achizitionate, beneficiarii vor mai castiga si experienta necesara pentru a continua accesarea de noi fonduri pe viitor. Pentru Regiunea Centru, prin finantarea microintreprinderilor, vom obtine peste 700 locuri de munca, precum si firme stabile ce fac fata provocarilor economice. Asta se va traduce, in final, in extinderea ariei de activitate a societatilor comerciale, ducand la cresterea nivelului de dezvoltare al regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin contractele ce se vor semna in perioada imediat urmatoare, ADR Centru va atinge indicatorul de contractare de 100% al bugetului alocat, gradul de absorbtie inregistrat pe acest domeniu, la nivel regional, fiind de peste 18%. Dintre proiectele depuse la sediul ADR Centru, in cea de-a doua sesiune de depunere – diferita de prima sesiune prin faptul ca s-a putut solicita 100% finantare nerambursabila pentru cheltuielile eligibile - au fost semnate 116 contracte de finantare nerambursabila, prin care au fost solicitate peste 14,7 milioane euro fonduri nerambursabile.

Pentru a consulta situatia contractelor de finantare semnate de microintreprinderile din Regiunea Centru in cadrul celui de-al doilea apel de proiecte, click aici

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 89