Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

La peste 30% din proiectele POR de infrastructura rutiera verificate de MDRT s-au gasit nereguli la procedurile de achizitie derulate

Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, a prezentat ieri, 11 august 2011, detalii despre rezultatele verificarii procedurilor de achizitie publica la proiectele finantate prin Axa 2 a POR - Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale.

Verificarea procedurilor de achizitie publica a fost realizata la cererea Comisiei Europene, dupa auditul efectuat de aceasta in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011. Atunci, CE a constatat anumite deficiente in aplicarea procedurilor de achizitie publica de catre beneficiari la 4 proiecte verificate.

MDRT a verificat toate cele 124 de proiecte finantate in cadrul Axei 2. In urma verificarilor s-au propus corectii financiare care variaza intre 5% si 25% din valoarea contractelor de lucrari. Valoarea totala a corectiilor propuse este de 179.948.186 lei care reprezinta 5,58% din valoarea contractelor de lucrari incheiate in cadrul Axei 2.
Aplicarea corectiilor in acest moment nu inseamna pierderea alocarilor financiare, acestea ramanand la dispozitia autoritatilor romane, in interiorul Programului, pentru a finanta alte proiecte.

Dintre cele 124 de proiecte verificate, pentru 43 de proiecte, cu 39 de contracte de lucrari aferente, s-au sesizat incalcari ale legislatiei achizitiilor publice. Dintre cele 39 de contracte cu nereguli, 30 au avut procedura de achizitie publica verificata ex-ante de catre Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice. Conform procedurilor de lucru, achizitiile publice ce aveau raport favorabil UCVAP nu erau verificate in cadrul Autoritatii de Management a POR sau al Organismelor Intermediare.

Deficientele constatate s-au referit la:

  • utilizarea unor criterii de calificare si selectie restrictive,
  • utilizarea procedurii de achizitie accelerate,
  • utilizarea procedurii de negociere fara publicare,
  • clasificarea de lucrari similare ca lucrari suplimentare,
  • limitarea dreptului operatorului economic de a se asocia in functie de liberul consimtamant, fara a fi declarat subcontractant.

In afara verificarilor efectuate la proiectele din Axa 2, MDRT deruleaza verificari ale procedurilor de achizitie publica si la celelalte proiecte finantate prin POR, asa cum s-a stabilit la nivelul Guvernului.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MDRT

Vizualizări: 72