Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aproximativ 2.000 de proiecte finalizate in cadrul PNDR

APDRP a semnat cu beneficiarii fondurilor europene nerambursabile, pana in acest moment, peste 33.000 de contracte de finantare in valoare de peste 4 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de utilizare a sumelor alocate Romaniei prin PNDR de aproximativ 60%.

Din cele peste 33.000 de proiecte pentru care s-au semnat contracte de finantare, aproximativ 2.000 de proiecte sunt in intregime finalizate, iar restul se afla in diferite etape de implementare. Valoarea contractata a tuturor proiectelor finalizate depaseste 374 de milioane de euro.

Cele mai multe proiecte finalizate (959 proiecte) sunt pentru „Modernizarea exploatatiilor agricole” (Masura 121).

Pentru aceste proiecte, APDRP a semnat contracte de finantare in valoare de peste 202 milioane de euro. Fondurile acordate investitiilor Masurii 121 au ca obiectiv cresterea competitivitatii sectorului agricol.

Valoarea cea mai mare a platilor efectuate se regaseste tot la Masura 121. Astfel, pentru beneficiarii care au depus Dosare de plata aferente investitiilor Masurii 121, APDRP a facut plati in valoare de peste 276 de milioane de euro, aceasta valoare cuprinzand si platile pentru proiectele care nu sunt inca finalizate.

Alte 488 de proiecte au fost finalizate in cadrul Masurii 312 („Crearea si dezvoltarea microintreprinderilor”). Acestea au beneficiat de fonduri nerambursabile in valoare de peste 63,2 milioane de euro. Obiectivul general stabilit pentru Masura 312 il reprezinta dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.

De asemenea, in cadrul Masurii 123 („Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”), dar si a Schemelor de Ajutor de Stat XS 13/2008 si XS 28/2008 au fost finalizate 227 de proiecte de investitii, pentru care au fost semnate contracte de finantare in valoare de aproximativ 75 milioane de euro. Masura 123 are drept scop general obtinerea de noi produse agricole si forestiere.

Pentru „Instalarea tinerilor fermieri” (Masura 112), beneficiarii au finalizat deja 83 de proiecte pentru care au primit aproximativ 1,8 milioane de euro.

Beneficiarii Masurii 313 („Incurajarea activitatilor turistice”) au finalizat 5 proiecte din cele 890 de contracte semnate in valoare de 153 de milioane de euro.  Valoarea totala a proiectelor finalizate depaseste 550 de mii de euro.

Pentru aceasta masura de investitii a fost propus ca obiectiv general dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale care sa contribuie la cresterea numarului de locuri de munca si a veniturilor alternative, precum si la cresterea atractivitatii spatiului rural.

S-au mai acordat peste 24 de milioane de euro beneficiarilor publici, pentru 13 proiecte finalizate in cadrul „Renovarii si dezvoltarii satelor” (Masura 322), fiind semnate contracte de finantare cu 619 beneficiari, in valoare de 1,53 miliarde de euro.

Din cadrul Axei IV Leader, Masura 431, submasura 431.1 - Faza 3 "Sprijin financiar pentru pregatirea dosarelor pentru selectia GAL" sunt deja finalizate 91 de proiecte pentru care s-au semnat contracte de finantare de peste 5,2 milioane de euro.  Submasura 431.1 sprijina constructia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor de dezvoltare locala si pregatirea planului de dezvoltare locala in vederea participarii la selectie a Grupurilor de Actiune Locala (GAL).

Pentru „Operatiuni de asistenta tehnica” (Masura 511) au fost finalizate 15 proiecte, in valoare de 2,1 milioane de euro.

Sursa: APDRP

Vizualizări: 117