Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a aprobat schema de sprijin a Romaniei in domeniul surselor regenerabile de energie, bazata pe certificate verzi

Comisia Europeana a constatat ca planul Romaniei de a sprijini productia de energie din surse regenerabile este in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, in special datorita faptului ca acesta creeaza stimulente clare pentru cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie, cuprinzand totodata masuri de salvgardare pentru a limita denaturarile concurentei. Sistemul este conceput pentru a asista Romania in atingerea, pana in 2020, a tintelor obligatorii privind energia din surse regenerabile, stabilit in temeiul legislatiei UE.

„Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piata care va incuraja investitiile in sursele regenerabile de energie in Romania. Prin urmare, va sprijini efortul Romaniei de a atinge, pana in 2020, tintele privind energia regenerabila, fara a distorsiona in mod disproportionat concurenta”, a declarat Joaquín Almunia, vicepresedintele Comisiei responsabil pentru politica in domeniul concurentei.

Comisia a constatat ca schema propusa este in conformitate cu normele referitoare la ajutorul de functionare acordat pentru sursele regenerabile de energie.

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de energie electrica pentru fiecare MWh generat din energie eoliana, energie hidraulica, energie solara, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor sau gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate. In cazul in care energia este produsa in instalatii de cogenerare cu randament ridicat, se aplica un bonus. Certificatele emise de stat producatorilor pot fi vandute furnizorilor de energie de pe o piata specifica (independenta de piata energiei electrice). Furnizorii de energie electrica au obligatia de a achizitiona in fiecare an un anumit numar de certificate verzi. Daca nu respecta aceasta prevedere, furnizorii vor plati penalitati. Penalitatile sunt colectate de catre operatorul retelei de transport si transferate la fondul de mediu din Romania, care le va folosi pentru sprijinirea micilor producatori individuali de energie electrica din surse regenerabile.

Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra in aceasta schema pana la 31 decembrie 2016.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 195