Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Tariceanu: Institutiile cu atributii in domeniul absorbtiei fondurilor europene trebuie sa lucreze mai eficient

Discursul premierului Calin Popescu Tariceanu cu ocazia conferintei internationale "Integritate si Anticoruptie in Administratia Publica", organizata de ANFP

„Agentia Nationala a Functionarilor Publici a continuat sa promoveze agenda cetateanului. ANFP a continuat sa-si indeplineasca rolul pe care il are in debirocratizare, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei sau formarea si cultivarea unei conduite a integritatii. ANFP a continuat sa puna in aplicare o serie de masuri, pentru a combate coruptia din administratia publica si pentru a continua modernizarea administratiei publice. in toate aceste demersuri, ANFP a colaborat strans cu guvernul si a beneficiat de sprijinul constant al Programului SIGMA si doresc sa salut aceasta buna colaborare.

Pana la 1 ianuarie 2007, dupa cum stiti, lupta impotriva coruptiei a fost considerata prioritatea zero a guvernului. Cred ca de la 1 ianuarie 2007, de cand suntem membri ai UE, trebuie sa vorbim despre o urgenta in ceea ce priveste combaterea coruptiei. De ce? Pentru ca Romania este acum parte a UE, evident, iar conduita europeana a tuturor institutiilor, a tuturor segmentelor societatii romanesti, este parte a identitatii sale. Standardele de performanta, de corectitudine, ale statelor din UE nu mai sunt acum niste obiective dezirabile. Ele trebuie sa devina, in cel mai scurt timp, o realitate a vietii de zi cu zi. Administratia publica trebuie sa atinga, in cel mai scurt timp, aceste standarde.

Dupa cum stiti, Romania va beneficia, incepand cu acest an pana in 2013, deci, pe intregul exercitiu financiar, de nu mai putin de 31 de miliarde de euro, fonduri europene. Deci, nu avem timp de pierdut. Cred ca avem, in momentul de fata, atat cadrul legislativ, cat si cadrul institutional de lupta impotriva coruptiei. ªi este timpul ca institutiile care au atributii in acest domeniu sa inceapa sa lucreze din ce in ce mai eficient.

Dupa cum stiti, a fost promovata o noua legislatie anticoruptie pe baza strategiei pe care am negociat-o cu Comisia Europeana. Au fost create noi organisme de control. Legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate a fost votata in parlament, acordandu-se agentiei practic puteri sporite fata de proiectul initial, toate acestea demonstrand hotararea noastra de a combate eficient acest flagel. Acum este datoria tuturor institutiilor de control, a justitiei, sa lupte cu succes impotriva coruptiei si sa inchidem, astfel, cercul actiunilor anticoruptie. Din aceasta perspectiva, cred ca este important sa reiau anuntul, pe care l-am facut si ieri, privind propunerea de modificare, prin ordonanta de urgenta, a Legii de organizare si functionare a ANI. Sunt convins ca prin aceasta imbunatatire a legii vom genera un instrument cu adevarat eficient in lupta impotriva coruptiei. Din reactiile, insa, din aceste zile, as spune ca unii politicieni nu isi doresc o inasprire a Legii ANI. Iar daca nu doresc o agentie intarita, atunci trebuie sa o recunoasca public si sa nu se ascunda in spatele unor teme false de atac. Guvernul vrea sa dea autonomia agentiei, pentru a nu depinde de factorul politic. ªi va asigur ca vom realiza acest deziderat, chiar daca unora nu le convine.

Obiectivele guvernului si obiectivele ANFP sunt comune si putem sa le atingem numai impreuna. Vreau sa ma refer la cateva din ele: in primul rand, lupta impotriva coruptiei in randul functionarilor publici; al doilea, modernizarea corpului functionarilor publici, preocupare amanata de multe guvernari, lucru criticat atat de autoritatile europene, cat si de societatea civila romaneasca.

Functionarul public trebuie sa fie, in primul rand, expert pe o arie de competente precise, pe care sa si-o imbunatateasca in permanenta. Avem nevoie de functionari publici experti, de functionari europeni, as spune, care sa asigure o cat mai buna atragere a fondurilor publice catre comunitatile locale. Lupta impotriva coruptiei si imbunatatirea performantelor din administratia publica sunt, de fapt, doua fete ale aceleiasi monede. Ca si in sectorul privat, un functionar care este mai bine pregatit este un om cautat, un om care poate oricand sa arate oricand care ii sunt meritele. Un functionar bine pregatit este stapan pe competentele sale si poate sa reziste mai usor la incercarile de mituire. De aceea, cred ca este foarte important ca, pe langa componenta fixa, s-a introdus si componenta variabila a salariului functionarului public. Cred ca este nevoie de o abordare liberala in administratia publica, bazata pe performanta, pe rezultate si pe integritate. Trebuie sa depasim mentalitatea conform careia functionarii erau angajati ai statului care primeau acelasi salariu, indiferent de performante.

Un principiu liberal spune ca pe o piata libera evaluarea unui serviciu este facuta de catre consumator. Acelasi principiu se aplica si in cazul activitatii dvs. Cea mai importanta evaluare a functionarilor o fac cetatenii, si nu guvernul. Daca cetatenii sunt multumiti, atunci evident ca si guvernul nu are de ce sa nu fie multumit.

Un element cheie pentru eficienta luptei impotriva coruptiei este cooperarea cu institutiile europene. Trebuie sa invatam din experienta statelor care s-au confruntat si ele cu acest flagel si care au avut succes.

Salut prezenta, la aceasta conferinta, a unor experti in administratie publica din state membre ale UE, precum Marea Britanie, Spania, Ungaria, Finlanda, Olanda, Franta, Letonia, Lituania, Belgia, Germania, si a unor experti ai OECD-SIGMA.

Am fost informat despre prezentarile deosebit de interesante si utile pe care expertii le-au facut astazi, privind experienta din tarile lor. Este un exercitiu extrem de util care ar trebui reluat periodic. OECD are o buna experienta in promovarea celor mai bune practici la nivel regional - Investment Compact - pentru a incuraja investitiile straine intr-un mediu sanatos, debirocratizat si atractiv.

in ceea ce ne priveste, avem inca de invatat din experienta statelor membre ale UE si OECD. Sunt convins ca, in primul rand, prin eforturile noastre interne, dar si cooperand cu partenerii nostri europeni, vom reusi atingerea standardelor unei tari libere de fenomenul coruptiei.

Doamnelor si domnilor, Romania are alocate sume mari de bani din bugetul UE. Ele trebuie folosite si trebuie folosite foarte bine, si aceasta este, as spune, conditia esentiala pentru a crea un mediu predictibil, coerent, institutii care sa functioneze transparent, eficient si corect. Nu avem nevoie de crize politice si nu avem nevoie de coruptie. Avem nevoie de stabilitate si avem nevoie de integritate. Comisia Europeana a inteles acest lucru si ne ofera expertiza sa. De exemplu, Comisia are un Cod al comportamentului administrativ la care publicul poate face referiri. Aceste proceduri scad posibilitatea aparitiei unor fenomene de integritate si sporesc mecanismele prin care cetatenii pot face plangeri impotriva abuzurilor.

inainte de a incheia, vreau sa va spun ca imi doresc foarte mult sa vedem o astfel de Romanie, adica o Romanie europeana, si nu o Romanie balcanica. Cu determinarea guvernului, a oamenilor de afaceri si a societatii, a fiecaruia dintre functionarii publici, sunt sigur ca in foarte scurt timp dorintele noastre pot deveni realitate. in ultimii doi ani, am demonstrat Europei ca putem lupta cu fenomenul coruptiei, prin fapte, prin legi, prin institutii, si nu doar cu vorbe. Acum trebuie sa ne demonstram ca putem construi o Romanie curata, in care coruptia sa nu mai fie o problema care sa afecteze cetateanul. Ca prim-ministru subliniez ca functioanrii publici sunt un element cheie pentru succesul acestui demers si cer tuturor sa-si faca partea lor de datorie. Sunt convins ca impreuna vom putea reusi. Va multumesc.”

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 101