Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Contra-cronometru: Fondurile europene sunt la limita aplicabilitatii

KPMG a dat publicitatii, ieri, un raport privind absorbtia fondurilor europene pana la finele anului 2010 in statele membre din Europa Centrala si de Est (ECE).

Raportul intocmit in perioada martie-aprilie 2011 cu participarea a 10 birouri KPMG din Europa are un dublu scop: in primul rand, de a oferi o imagine asupra progresului inregistrat de Cadrul Strategic National de Referinta la jumatatea perioadei 2007-2013 si, in al doilea rand, de a prezenta sistemul de implementare a doua instrumente de finantare, respectiv JEREMIE si JESSICA in fiecare tara ECE.

Conform informatiilor publicate, la sfarsitul anului 2010, programele incluse in Cadrul Strategic National de Referinta al tarilor Baltice inregistrasera cel mai ridicat procentaj de proiecte contractate, intre 60 si 76%. Procentul de proiecte contractate in alte tari se situa la mijloc, fiind cuprins intre 48 si 57%, in timp ce sumele contractate comparativ cu bugetul disponibil pe perioada de sapte ani erau mai mici in Romania si Bulgaria.

Pe primele locuri la absorbtia fondurilor europene se situau Letonia si Lituania, in timp ce Romania si Bulgaria isi disputau ultimele locuri.

La nivelul ECE, la jumatatea perioadei de implementare, granturile contractate de cele 10 tari din ECE se ridicau la 110,2 miliarde euro. Aceasta suma reprezinta 53% din bugetul total alocat pentru perioada 2007 – 2013.

Pana la sfarsitul anului 2010, 36,3 miliarde de euro (respectiv 17% din bugetul disponibil) si o treime din granturile contractate fusesera rambursate beneficiarilor. Tot pana la sfarsitul anului 2010, majoritatea masurilor de interventie se situau in jurul unui procentaj de contractare cuprins intre 33% si 82%.

Pentru a consulta Raportul KPMG, click aici

Sursa: www.kpmg.ro

Vizualizări: 79