Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiecte in domeniul transporturilor, in valoare de 283 milioane de euro, finantate prin POS Transport

Guvernul a aprobat pe 11 mai 2011 un set de acte normative care includ masuri necesare pentru aprobarea si implementarea mai multor proiecte privind reabilitarea, modernizarea si echiparea cu instalatii performante a unor statii si sectii de circulatie pe calea ferata.

“Vorbim despre proiecte finantate din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Transporturi, in valoare totala de 283 de milioane de euro”, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

In sedinta de Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici, etapa imperios necesara pentru procedurile de achizitie a lucrarilor si serviciilor de consultanta. De asemenea, se creeaza conditiile pentru incheierea contractelor si inceperea absorbtiei de fonduri nerambursabile FEDR.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a prezentat, succint, aceste proiecte. Astfel, proiectul “Modernizarea unor statii de cale ferata din Romania” vizeaza reabilitarea si modernizarea a 16 statii de cale ferata, respectiv: Giurgiu, Alexandria, Slatina, Rm.Valcea, Pitesti, Resita Sud, Sf.Gheorghe, Tg.Mures, Zalau, Bistrita, Piatra Neamt, Botosani, Vaslui, Braila, Calarasi, Slobozia.

Finantarea obiectivelor de investitii, se face din fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeana prin FEDR si de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor prevazute anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.

Cererile de finantare aferente obiectivului de investitii au fost aprobate de AM-POST si pentru 15 statii de cale ferata sunt semnate Contracte de finantare. Valoarea totala a acestui proiect este estimata la 174,48 milioane de euro.

De asemenea, alte patru proiecte au ca obiectiv modernizarea instalatiilor si dotarilor unor statii si circuite de cale ferata, respectiv:

  • Proiectul “Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Ilia - Lugoj” - Prin acest proiect se va moderniza sistemul de semnalari de la 7 statii de cale ferata de pe linia Ilia – Lugoj. Valoarea totala a obiectivului de investitie este 81, 755 milioane de lei ( inclusiv TVA), iar durata de realizarea a investitiei este de 24 luni.
  • Proiectul “Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Siculeni - Adjud” - destinat atat pentru modernizarea infrastructurii existente, cat si pentru imbunatatirea sigurantei circulatiei pentru 12 statii de cale ferata. Valoarea totala a obiectivului de investitie este de 173, 035 milioane de lei ( inclusiv TVA), iar durata de realizarea a investitiei este de 36 luni.
  • Proiectul “Modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferata” - au fost selectate ca fiind prioritare pentru modernizare, un prim set de 112 treceri la nivel. Valoarea totala a obiectivului de investitie: 105, 869 milioane de lei ( inclusiv TVA), iar durata de realizarea a investitiei este de 34 luni.
  • Proiectul „Sistem de detectare a cutiilor de osii supraincalzite si a franelor stranse” - Valoarea totala a obiectivului de investitie: 97, 171 milioane de lei (inclusiv TVA), iar durata de realizarea a investitiei este de 29 luni.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 122