Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Complex arhitectural medieval din judetul Calarasi, restaurat cu fonduri europene

La inceputul lunii mai 2011 a fost semnat primul contract din judetul Calarasi care are ca obiectiv restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural.

Astfel, Parohia Negoiesti a devenit beneficiara contractului de finantare pentru proiectul „Restaurare, consolidare, punere in valoare si introducere in circuitul turistic al complexului arhitectural medieval al fostei manastiri Negoiesti - Soldanu, judetul Calarasi”.

Proiectul este finantat din POR, DMI 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” si are o valoare totala de 10.593.303,72 lei. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 6.886.446,31 lei, din care auto-finantarea beneficiarului este de 1.102.108,88 lei, asistenta financiara nerambursabila solicitata este in valoare de 5.784.337,43 lei, iar co-finantarea eligibila a beneficiarului este de 115.686,75 lei.

Contractul de finantare are o durata de 42 de luni si are ca obiectiv specific restaurarea monumentului de patrimoniu national specific secolului al XVII-lea ce caracterizeaza un stil arhitecural reprezentantiv pentru arta si arhitectura religioasa medievala din tara noastra.

Manastirea Negoiesti, situata in comuna Soldanu din judetul Calarasi, a fost ctitorita de catre Matei Basarab si Doamna Elena in perioada 1648-1649. Voievodul Matei Basarab si Doamna Elena, aveau aici, la Negoesti, un conac care era resedinta de vara a familiei domnitoare, locul unde se retrageau adeseori, in liniste, si de unde dirijau treburile tarii. Aceasta pozitie privilegiata a facut ca Manastirea Negoiesti sa fie inzestrata cu averi considerabile, intinse suprafate de pamant, iazuri, paduri, vii etc. pe care le-au intarit si alti domnitori. Dupa secularizarea lui Cuza, manastirea devine biserica parohiala, deservind credinciosii din satul Negoiesti.

Sursa: ADR Muntenia

Vizualizări: 380