Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania a ratificat memorandumul pentru obtinerea ultimei transe a imprumutului de la UE

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de urgenta privind ratificarea Memorandumului suplimentar de intelegere (al patrulea addendum la Memorandumul de intelegere) intre Uniunea Europeana si Romania, semnat la Bruxelles, la 8 aprilie 2011 si la Bucuresti, la 1 aprilie 2011, la Memorandumul de intelegere dintre Comunitatea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti si la Bruxelles la 23 iunie 2009, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, la finalul sedintei Executivului.

Ministrul Finantelor Publice a precizat ca actul normativ adoptat marcheaza faza finala a obtinerii asistentei financiare din partea Uniunii Europene, in valoare de 5 miliarde euro, structurata in cinci transe, cu o maturitate medie de 7 ani. „Noi suntem in faza finala si anume, primirea ultimei transe de 0,15 miliarde euro. Banii sunt destinati pentru finantarea deficitului bugetar si rambursarea datoriei publice”, a afirmat Gheorghe Ialomitianu

Gheorghe Ialomitianu a afirmat ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile care deriva din acordul cu Uniunea Europeana si FM: „Conditiile sunt indeplinite, ele se refera al consolidarea fiscala si implementarea in continuare a reformelor. Aici avem legat de incadrarea in deficitul bugetar de 4,4% in 2011, incadrarea in anvelopa salariala de 39 de miliarde si prudenta privind arieratele. Avem ca si obiectiv in acordul cu Fondul Monetar International reducerea arieratelor. Am atins aceste tinte, nu va fi problema in legatura cu eliberarea acestei ultime transe de la Comisia Europeana”, a sustinut ministrul.

Informatii de background
Asistenta financiara din partea Uniunii Europene, in valoare de 5 mld. euro este structurata in cinci transe, cu o maturitate medie de 7 ani, astfel:

  • transa 1, in valoare de 1,5 mld. euro, trasa pe data de 27 iulie 2009, la o dobanda de 3,125 %,
  • transa 2, in valoare de 1 mld. euro, trasa pe data de 11 martie 2010, la o dobanda de, 3,375 %,
  • transa 3, in valoare de 1,15 mld. euro, trasa pe data de 22 septembrie 2010, cu o dobanda de 2,375%,
  • transa 4, in valoare de 1,2 mld. Euro, trasa pe data de 24 martie 2011, cu o dobanda de 3,25% si,
  • transa 5, in valoare de 0,15 mld. Euro, programata pentru luna aprilie 2011 si care va fi eliberata imediat dupa ratificarea prezentului memorandum suplimentar de intelegere.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 103