Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDRT a demarat programul ''10.000 km drumuri judetene si locale''

Elena Udrea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, a prezentat pe 15 aprilie 2011 detalii despre prima axa de finantare derulata in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii - componenta de drumuri judetene si de interes local.

Programul a aparut ca raspuns la o necesitate, aceea de a imbunatati starea necorespunzatoare a drumurilor judetene si locale. Astfel, componenta “10.000 km drumuri judetene si locale” a debutat cu o consultare ampla a autoritatilor publice locale. Toate consiliile judetene au fost invitate in Consiliul Tehnico Economic al Ministerului pentru a-si prezenta proiectele pentru care solicita finantare prin PNDI. In acest moment au fost aprobate proiectele pentru toate judetele tarii.

Valoarea insumata a proiectelor prezentate in CTE a fost de 3-4 ori mai mare decat fondurile alocate, fiind necesara o selectie a acestora: “S-au aplicat strict criteriile prevazute in legislatia care reglementeaza acest program. Au prioritate obiectivele depuse pentru finantare in cadrul programelor derulate din fonduri europene, dar care nu au mai prins finantare; vorbim despre proiecte eligibile depuse pe Axa 2 din POR, care au ramas fara finantare – circa 100 de proiecte, in valoare de peste 900 mil. euro. O alta prioritate o reprezinta obiectivele pentru care autoritatile publice locale dispun de documentatii tehnico-economice intocmite conform legislatiei in vigoare, precum si cele care au fost finantate intr-o prima etapa din fonduri proprii, iar din cauza lipsei surselor de finantare nu au putut fi realizate integral. De asemenea, am considerat prioritare si drumurile de interes judetean si de interes local care deservesc obiective de interes turistic”, a declarat ministrul Elena Udrea.

Vineri a fost trimis catre Sitemul Electronic de Achizitii Publice anuntul de participare pentru primul pachet de drumuri care va fi licitat (judetele Suceava si Botosani). In perioada viitoare vor urma si celelalte judete, in ordinea pregatirii documentatiilor. Licitatia se organizeaza simultan pentru proiectare si executie, iar obiectivele vor fi licitate pe pachete. Fiecare pachet va cuprinde doua judete – grupate pe criterii de vecinatate, in asa fel incat constructorii sa nu fie nevoiti sa deruleze lucrari in zone diferite ale tarii.

Etapa urmatoare o reprezinta aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru componenta de canalizare a Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 86