Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Magiunul de prune Topoloveni, primul produs romanesc in topul calitatii europene

Incepand din data de 8 aprilie 2011, "Magiunul de prune Topoloveni" s-a alaturat celor peste 1.000 de produse agricole si alimentare protejate de sistemul european de calitate al denumirilor de origine protejata (DOP) si indicatiilor geografice protejate (IGP).

"Romania are traditii locale, agricole si alimentare, cu un potential exceptional. Recunoasterea europeana pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate romanesti, in Europa si in afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes si sper ca si altii le vor urma exemplul", a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, dupa semnarea deciziei de inregistrare a produsului romanesc in registrul denumirilor de origine si indicatiilor geografice protejate.

Garantarea calitatii pentru consumatori si a unui pret echitabil pentru fermieri sunt obiectivele reformei politicii europene de calitate lansata de Comisia Europeana in decembrie 2010. Aceasta are in vedere o mai buna recunoastere a valorii produselor de calitate, a traditiilor din care izvorasc si a efortului suplimentar pe care realizarea acestora il solicita. Procedurile administrative vor fi simplificate, indicatiile geografice (DOP si IGP) vor beneficia de definitii mai clare si protectie imbunatatita, iar specialitatile traditionale garantate (STG) de noi criterii de eligibilitate. Comisia analizeaza si necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producatori, care isi comercializeaza produsele pe piete locale, respectiv producatorilor din zonele montane.

Informatii suplimentare

In prezent, registrele de calitate pentru produsele agricole și alimentare sunt urmatoarele:

  • Denumiri de origine protejata (DOP): denumiri ale unor produse cu caracteristici datorate in mod exclusiv sau esential locului lor de productie și priceperii producatorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie sa fi fost produs, procesat și preparat intr-o zona geografica data, prin utilizarea unor tehnici recunoscute.
  • Indicatii geografice protejate (IGP): produse agricole și alimentare a caror reputatie sau ale caror caracteristici sunt strans legate de desfașurarea activitatii de productie intr-o zona geografica data. Cel putin una din etapele de productie, procesare sau preparare trebuie sa aiba loc in zona geografica respectiva (in cazul AOP, toate aceste etape trebuie sa aiba loc in zona geografica de referinta).
  • Specialitati traditionale garantate (STG): denumiri de produse care garanteaza caracterul traditional al produsului, fie prin compozitia acestuia, fie prin metoda sa de obtinere. Produsele care poarta denumirea de STG nu sunt legate de o zona geografica anume, insa trebuie sa fie produse conform specificatiilor prestabilite.

Persoana de contact:

Roger Waite, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala, e-mail: roger.waite@ec.europa.eu , tel: +32 2 296 14 04

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 71