Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE incurajeaza dialogul privind actiunile care vor conduce la o mai buna utilizare a fondurilor europene pentru integrarea romilor

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune (DG EMPL) au organizat o reuniune in vederea evaluarii progreselor inregistrate in ce priveste utilizarea in Romania a fondurilor europene pentru integrarea romilor.

Reuniunea, prezidata de dl Peter Stub Jørgensen, director in cadrul DG EMPL, si-a propus sa reuneasca responsabilii legislativi, reprezentanti ai autoritatilor romane si o serie de ONG-uri care promoveaza integrarea romilor. In cadrul reuniunii, s-a discutat despre etapele si actiunile intreprinse in favoarea unei mai bune utilizari a fondurilor europene pentru integrarea romilor. Reuniunea a fost organizata in contextul evenimentelor la nivel inalt pe tema integrarii romilor care au avut loc la Bucuresti, Cluj si Iasi in octombrie 2010.

Comisia Europeana a invitat autoritatile romane si reprezentantii ONG-urilor care promoveaza integrarea romilor, precum si comunitatile ca atare, sa dialogheze pentru a identifica blocajele in utilizarea in Romania a fondurilor europene dedicate.
Dl Stub Jørgensen a declarat: "Comisia va analiza modalitatile de imbunatatire a monitorizarii progreselor inregistrate in ce priveste integrarea economica si sociala a romilor, precum si posibilitatile de a spori eficienta utilizarii fondurilor Uniunii Europene".

Dl Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, a adaugat: "Strategia Europa 2020 prezinta o puternica dimensiune sociala si este orientata spre cresterea ratei de ocupare a fortei de munca si combaterea saraciei. Din acest motiv noi credem ca procesul de integrare a romilor trebuie sa fie puternic legat de toate celelalte politici europene, in special cele ce privesc piata muncii, educatia, dezvoltarea infrastructurii si politica regionala".

In cadrul reuniunii au fost dezbatute trei probleme esentiale legate de absortia fondurilor europene:

  • inlaturarea obstacolelor din calea implementarii durabile a proiectelor,
  • asigurarea calitatii proiectelor selectate si evaluarea lor concreta,
  • utilizarea experientei acumulate in cadrul proiectelor aflate in desfasurare pentru pregatirea urmatoarei perioade de programare, ce va incepe dupa 2013.

Comisia Europeana intentioneaza sa organizeze la finalul anului 2011 o reuniune similara.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 72