Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Optimizarea impactului politicii de coeziune

Parlamentul a aprobat, miercuri, 23 mai, recomandarile pentru optimizarea impactului economic si social al politicii de coeziune in regiunile din Europa, mentionate intr-un raport intocmit de Francisca Pleguezuelos Aguilar (PSE, ES). Politica de coeziune ar putea obtine, de la bugetul European, cele mai mari fonduri, motiv pentru care raportul face referire si la revizuirea bugetului Uniunii, aprobat pentru 2008/2009.

Politicile structurale trebuie sa joace un rol important in consolidarea coeziunii teritoriale si trebuie sa se adapteze la aparitia unor noi provocari teritoriale in Uniunea Europeana, cum ar fi imbatranirea demografica, evolutia pietei agricole sau chestiunile legate de imigratie, de energie si de schimbarea climatica.

Raportul, in forma adoptata de Parlament,

  • insista asupra importantei pe care o are o politica structurala integrata si durabila, care sa imbine in mod coerent interventiile fondurilor structurale si ale Fondului de coeziune si actiunile altor politici comunitare. El solicita, totodata, ca notiunea de politica integrata sa faca obiectul actiunilor de comunicare si formare pentru a fi cunoscuta si utilizata de toti actorii implicati.
  • propune Comisiei si Consiliului sa promoveze crearea functiei de animatori tehnologici, la scara locala si regionala (utilizand resursele existente, cum ar fi retelele Centrelor de Informare Europeana si ale Centrelor Releu de Inovare), care vor fi finantati din fondurile structurale si asociati proiectelor regionale, parcurilor tehnologice, si care vor dinamiza inovarea in intreprinderi, in special in IMM-uri, facilitandu-le accesul la ajutoarele si la programele europene.
  • solicita Comisiei sa verifice si impactul teritorial al alocarii de fonduri si, mai ales, sa evalueze daca orientarea creditelor europene catre obiectivele de la Lisabona contribuie in mod real la o dezvoltare regionala echilibrata si coerenta.
  • invita Comisia sa examineze, in cadrul regulamentului de aplicare, masurile de consolidare a vizibilitatii interventiilor, nu numai pentru marile proiecte de infrastructura, ci si pentru proiectele mici, sa exercite un control mai riguros al aplicarii masurilor obligatorii de publicitate si sa ia masuri impotriva Statelor Membre care s-au facut vinovate de incalcari grave ale acestor norme; invita, totodata, autoritatile de gestionare sa implice deputatii europeni in orice manifestare legata de obiective finantate prin fonduri structurale.
  • atrage atentia Comisiei asupra faptului ca lipsa capacitatilor administrative poate fi un obstacol major in calea optimizarii impactului politicilor de coeziune si cere, in consecinta, Comisiei sa dezvolte instrumentul reprezentat de contracte si conventii tripartite si sa urmareasca procesul de consolidare a capacitatii administrative in faza de punere in aplicare a noii politici de coeziune, printre altele prin organizarea unei retele de formatori acreditati care sa asigure coerenta actiunilor de formare si de sensibilizare, la nivel regional si local.
  • subliniaza importanta principiului parteneriatului in aplicarea politicii de coeziune, principiu care implica o informare deplina a partenerilor, o inregistrare a pozitiilor lor in documente de evaluare, precum si prevederea masurilor de formare necesare pentru a le permite sa-si indeplineasca indatoririle.
  • subliniaza necesitatea ca autoritatile regionale si Statele Membre sa respecte si sa se conformeze masurilor prevazute in regulamentul de aplicare pentru sporirea vizibilitatii interventiilor si sa-si intensifice eforturile de comunicare, subliniind rezultatele practice pe care politica de coeziune le are pentru cetateni.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 113