Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proceduri de recrutare imbunatatite ale UE, adresate studentilor si absolventilor de elita ai Europei

Miercuri, 16 martie 2011, va fi lansata cea de a doua campanie anuala de recrutare a UE pentru cariera de „administrator”, care isi propune sa atraga participarea celor mai buni candidati din intreaga Europa pentru a lucra in domenii precum drept, economie si dezvoltarea de politici.

In vederea atragerii persoanelor celor mai talentate sa lucreze in institutiile UE, Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) va accepta, pentru prima data, candidaturi de la studentii in ultimul an al primului ciclu de studii universitare, astfel incat UE sa poata concura cu principalele structuri de recrutare din sectoarele public si privat.

O alta schimbare intervenita in procedura de selectie din acest an este aceea ca o parte esentiala a procesului de evaluare va fi acum disponibila in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE. Ca dovada a angajamentului institutiilor UE pentru multilingvism, candidatii vor putea, pentru prima data, sa sustina testele de rationament verbal, numeric si abstract in limba lor principala. Aceasta schimbare este importanta in special avand in vedere ca toate procedurile principale de selectie ale UE sunt deschise cetatenilor din toate cele 27 de state membre.

Vicepresedintele Comisiei Europene responsabil pentru relatii interinstitutionale si administratie, dl Maroš Šefčovič, a salutat aceste schimbari, intervenite la scurt timp dupa modernizarea de mare anvergura a procedurilor de selectie, care a avut loc in 2010, si a declarat:

„Institutiile UE ofera cariere care ar trebui sa figureze pe primele pozitii in listele cu locuri de munca pe care si le doresc europenii talentati. Sunt incantat sa constat ca, datorita acestor noi schimbari, ne putem adresa celor mai buni studenti de pe intregul continent si ca, datorita noilor teste multilingve, ne putem respecta intr-o si mai mare masura angajamentul pentru o Uniune Europeana multilingva, in care atat limbile, cat si talentul pot traversa frontierele cat mai usor posibil.”

Alta schimbare introdusa in 2011 este separarea candidaturilor depuse de tinerii absolventi de cele depuse de persoanele cu experienta profesionala, ceea ce va permite persoanelor care au cel putin sase ani de experienta in domeniu sa fie recrutate intr-un grad superior.

Aceste schimbari aduc noi imbunatatiri ulterioare reformarii radicale operate cu succes de EPSO in 2010. Aceasta a introdus un ciclu anual al principalelor proceduri de selectie, perioadele de inscriere devenind astfel mai previzibile pentru candidatii interesati, si a pus un accent mai puternic pe competente si calificari.

Ultima imbunatatire esentiala a constat in accelerarea ritmului si sporirea eficientei procesului de inscriere, ceea ce a permis derularea unor proceduri de selectie de mare anvergura in doar 10 luni, in loc de 2 ani in cadrul sistemului anterior, iar procedurile de mai mica anvergura au fost reduse la 6 luni.

Obiectivul global al procedurii de selectie din 2011 va fi de a identifica aproximativ 300 de candidati care vor fi selectionati sa serveasca interesele a peste 500 de milioane de cetateni din intreaga Europa, in calitate de functionari UE.

Candidatii interesati pot obtine mai multe informatii si se pot inscrie online pe site-ul www.eu-careers.eu. Perioada de inscriere se incheie la 14 aprilie 2011, la orele 12.00 CET (ora Bruxelles ului).

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 71