Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Derularea fondurilor nerambursabile pentru dezvoltare rurala se desfasoara in ritm sustinut

APDRP a selectat spre contractare, in vederea dezvoltarii mediului rural, cereri de finantare in valoare de peste 4 miliarde de euro.

De la demararea PNDR, in martie 2008, prin intermediul caruia se acorda fondurile europene nerambursabile pentru investitii si plati directe, au fost selectate pentru a fi contractate 29.595 de cereri de finantare. Dintre acestea, pana in prezent, au fost contractate efectiv 27.509 de proiecte, in valoare de 3,63 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta o angajare de 52,21% a fondurilor totale alocate pentru Masurile de investitii gestionate de catre APDRP.

De asemenea, au fost efectuate plati in valoare totala de 1,92 miliarde de euro, din care 977,8 milioane de euro pentru contractele incheiate de APDRP, la care se adauga si aproximativ 950 de milioane de euro, platile efectuate pentru Masurile de sprijin pe suprafata delegate pentru implementare catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

Anul 2011 va reprezenta cresterea exponentiala a platilor efective catre beneficiari, prin implementarea de catre acestia a proiectelor contractate, rambursarile (plati efective) fiind conditionate de cererile de plata depuse.

Ritmul de pana acum al platilor efective, de aproximativ 20% din totalul alocarilor, a fost influentat de contractarea proiectelor, majoritatea acestora fiind finantate incepand cu anul 2010, precum si de capacitatea financiara a beneficiarilor.

Ultimele declaratii ale Comisarului european pentru agricultura, domnul Dacian Ciolos, facute la Televiziunea Romana, sintetizeaza corect situatia implementarii PNDR: „Fondurile europene pentru agricultura sunt folosite mai bine decat alt tipuri de fonduri europene in Romania dar totusi este inca acolo un potential care este insuficient valorificat. (….) Pentru Programul de Agricultura si Dezvoltare Rurala lucrurile stau mai bine. Sigur ca si acolo sunt necesare multe imbunatatiri pentru accelerarea absorbtiei, dar lucrurile stau cat de cat mai bine…”(TVR 1, Editie Speciala, 07 martie 2011)

Sursa: APDRP

Vizualizări: 59