Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru reabilitarea a cinci scoli generale din judetul Mures

Luna martie a adus un martisor mult asteptat pentru elevii a cinci scoli din Regiunea Centru. Este vorba despre semnarea contractelor de finantare nerambursabila, cu fonduri REGIO, pentru investitii in scolile din orasul Miercurea Nirajului si comuna Solovastru, judetul Mures.

Prin cele trei proiecte sunt alocate peste 5,3 milioane lei pentru reabilitarea a trei scoli din Miercurea Nirajului si peste 1,6 milioane lei pentru reabilitarea a doua scoli din comuna Solovastru.

Uzura morala si fizica a scolilor generale construite inainte de 1980, spatiile insuficiente si lipsa dotarilor adecvate pentru un act educational modern au fost motivele principale ce au justificat depunerea proiectelor de finantare din partea celor doua consilii locale din judetul Mures. Fondurile au fost alocate prin DMI 3.4 al Programului POR, care asigura investitii in domeniul educational.

Prin proiectul „Reabilitarea, Modernizarea, si Extinderea cladirilor la scolile primare din satul Mosuni, satul Laureni si scoala primara Sintandrei, str. Santandrei”, Consiliul local al orasului Miercurea Nirajului urmareste sa imbunatateasca infrastructura educationala si sa dezvolte un sistem de educatie pe plan local, care sa asigure cresterea ocupabilitatii, adaptabilitatii si mobilitatii fortei de munca si care sa raspunda nevoilor forta de munca calificata ale companiilor din judet.

Prin proiectul care are o valoare totala de peste 7,8 milioane lei, edilii din acest oras muresean incearca sa introduca activitati noi, extra-curriculare, prin utilizarea tehnologiei informatiei in procesul educational si sa reduca inegalitatiile in accesul la servicii de invatamant, prin asigurarea de oportunitati egale pentru elevi aflati in situatii defavorizante, in special pentru cei de etnie rroma. Proiectul, care se va derula pe o perioada de 19 luni solicita o suma de peste 5,3 milioane lei, contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile fiind de peste un million lei. Cererea de finantare prevede reabilitarea si modernizarea a trei cladiri de scoli, in care se vor infiinta 16 cabinete de specialitate in toal, cu 60 de calculatoare si 3 cercuri de specialitate pentru cursuri ECDL, limbi straine si „Internet pentru toti”. Beneficiarul finantarii apreciaza ca astfel va creste cu mai mult de 100% numarul de elevi din cele trei scoli, de la 149 elevi in prezent, la 370 in anul scolar 2012-2013.

Consiliul Local al comunei Solovastru a depus si castigat spre finantare proiectele „Reabilitare si extindere ssoala generala Jabenita, Comuna Solovastru, Judetul Mures” si „Reabilitare Scoala generala Solovastru, Comuna Solovastru, Judetul Mures”. Cele doua initiative au o valoare totala de peste 2,3 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata se ridica la peste 1,67 milioane lei. Proiectul pentru scoala din satul Jabelnita este cel mai costisitor si se va derula pe o perioada de numai sapte luni, in timp ce in centrul de comuna proiectul se va implementa in 10 luni. Prin ambele proiecte se urmareste asigurarea unui spatiu corespunzator si accesibil pentru desfasurarea

activitatilor didactice. Beneficiarul intentioneaza alinierea scolilor nou reabilitate si dotate la standarde europene, prin asigurarea conditiilor de baza educationale in scoli (apa curenta, electricitate incalzire, mobilier scolar). Astfel, copiilor din mediul rural li se garanteaza accesul la educatie de calitate si este de asteptat atragerea unui numar cat mai mare de elevi prin asigurarea unui climat favorabil de desfasurare a activitatilor.

„In aceste scoli alimentarea cu apa se realizeaza inca prin fantanile din curte, iar incalzirea se mai face cu lemne. Pe alocuri, grupurile sanitare sunt in afara incintei. Este evident ca aceste proiecte vor aduce comunitatilor locale, prin fondurile nerambursabile alocate, un aport de capital mai mult decat binevenit. Spatiul de desfasurare a activitatilor didactice trebuie sa fie unul propice, care sa nu ingradeasca in nici un fel modul de derulare al programului educativ si, mai mult decat atat, sa nu influenteze negativ calitatea furnizarii informatiilor. Ne asteptam ca foarte curand, chiar din viitorul an scolar, acesti elevi sa se bucure de caldura iarna, sa aiba apa calda si conditii de studiu decente”
, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 558