Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Intreprinderile mari: putere mare la viteza mica...

615 milioane lei reprezinta suma care a fost alocata intreprinderilor mari pe cele 2 apeluri de proiecte lansate pana acum in cadrul POSCCE, in iulie 2008 si martie 2010.

In 2011, intreprinderile mari vor avea la dispozitie 400 milioane de lei pe care sa-i acceseze. Conform unui comunicat emis de AMPOSCCE la finalul anului 2010, alocarea financiara a apelului care se va lansa in martie a fost stabilita ca urmare a realocarii unor sume in cadrul POSCCE.

Apelurile anterioare: 2008 si 2010. Am invatat ceva din ele?


In 2008 au fost depuse 123 de proiecte, iar in 2010 - 194 de proiecte, solicitandu-se o valoare cumulata nerambursabila de aproape 4 ori mai mare fata de alocarea financiara disponibila. Asadar, numarul intreprinderilor mari care au depus proiecte pe apelul din 2010 a crescut cu 50% fata de 2008 si aceasta crestere a fost determinata in principal de acordarea prefinantarii. La momentul depunerii din 2008 nici nu se punea problema acordarii unei prefinantari pentru intreprinderi, insa odata cu aprobarea OUG 64/2009, acest lucru a devenit posibil si inclus in apelul din 2010. A fost una dintre facilitatile care au incurajat intreprinderile mari sa depuna proiecte.

Important este ca atat prefinantarea cat si rambursarile sa se acorde in termen. La cat de greu se misca sistemul – si aici vorbesc in ansamblu despre fondurile europene in Romania – o sa ajungem in scurt timp o natie de beneficiari cu proiectele blocate si nasurile lipite de geam in asteptarea prefinantarilor si rambursarilor” a declarat Dragos Jaliu, consultant Structural Consulting™ Group

Singura diferenta majora intre apelul din 2010 si conditiile din ghidul pentru 2011 este obligativitatea prezentarii scrisorii de confort la depunerea dosarului de finantare.

Putine, dar vanjoase

Desi au fost depuse doar 317 proiecte pe cele 2 apeluri anterioare, peste 75% au primit punctaj de trecere (60p), iar 73 de proiecte au fost selectate pentru contractare, fiecare dintre acestea avand un punctaj peste 80 pct.

In schimb, cand e vorba despre semnarea contractelor de finantare, intreprinderile mari nu prea s-au inghesuit. Dintre cei 28 castigatori in 2008, 5 au renuntat, iar in cazul apelului din 2010 pana la finalul anului trecut doar una din 45 de intreprinderi mari semnase contractul de finantare. (Totusi, rezultatele etapei de evaluare si selectie pentru apelul din 2010 au fost date publicitatii pe 16 decembrie 2010)

Daca pentru apelul din 2008, intreprinderile mari au asteptat mai mult de 1 an pentru semnarea contractului, pentru solicitantii care au depuse proiecte in 2010, perioada intre depunere si contractare s-a scurtat la 7 luni, primul contract fiind semnat in luna decembrie a anului trecut.

Dintre contractele semnate, valoarea cea mai mare a finantarii nerambusabile a fost obtinuta de Automobile Dacia, 20 mil lei, bani ce urmeaza a fi folositi pentru diversificarea productiei prin introducerea in fabricatie a unui bloc motor destinat noii familii de motoare.

Printre intreprinderile mari care au contractat fonduri europene in cadrul acestei operatiuni se mai numara si companii precum Vrancart, Elvila, Carpatcement Holding, Astalrom, etc.

Mirela Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 101