Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri incepe luna aceasta

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (A.I.P.P.I.M.M), implementeaza incepand cu luna februarie 2011Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri”.

Guvernul a adoptat miercuri, 2 februarie 2011, Ordonanta de Urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, precum si Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei in scopul de a crea un cadru favorabil pentru valorificarea posibilitatilor actuale de dezvoltare economica a Romaniei si a stimularii mediului de afaceri.


Obiectivul Programului il constituie stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private.

Finantarea programului se va face cu fonduri de la bugetul de stat prin acordarea de alocatii financiare nerambursabil, pentru cel putin 1100 de microintreprinderi.

Inscrierile in cadrul Programului se vor realiza on-line, in aplicatia pusa la dispozitie pe site-ul AIPPIMM : www.aippimm.ro .

Beneficiarii programului sunt tinerii debutanti in afaceri, cu varsta de pana la 35 de ani, care nu au mai detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma si au un plan bun de afaceri cu care sa obtina un punctaj cat mai mare la aplicatia on-line.

Dintre facilitatile oferite prin Program pot fi mentionata acordarea de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 10.000 euro. Se vor acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 80.000 euro, prin intermediul Fondului National de Garantare al Creditelor pentru IMM .

O alta facilitate de sprijinire a tanarului intreprinzator adoptata prin acest OUG este aceea potrivit careia cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati - dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.

Conditiile de eligibilitate fac referire la microintreprindere care poate fi infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati. Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, cu exceptia urmatoarelor activitati: intermedieri financiare si asigurari; tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

De asemenea, tanarul intreprinzator trebuie sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent.

Pentru informatii suplimentare, va puteti adresa Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii ( E-mail: agentia.imm@aippimm.ro, www.aippimm.ro, Tel: 021/336.14.68) precum si celor 8 Oficii Teritoriale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie ( Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Targu Mures, Timisoara).

Descarca Ordonanta de Urgenta

Descarca Normele de aplicare

Sursa: AIPPIMM

Vizualizări: 160