Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat unele masuri pentru stimularea infiintarii de microintreprinderi de catre tineri

Executivul a adoptat in sedinta de ieri, Ordonanta de urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, precum si Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei.

„Guvernul va sprijini infiintarea a cel putin 1100 de firme de catre tineri intreprinzatori”, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

Seful Executivului a declarat ca Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM acorda alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro. Se acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului de Garantare.

„Nu inseamna ca intreprinzatorul va primi bani cash cu care poate face ce vrea. Banii vor fi alocati intr-un cont din care pot fi platite cheltuieli eligibile, pe baza de factura”, a mentionat premierul.

O alta facilitate de sprijinire a tanarului intreprinzator adoptata prin actul normativ de ieri este cea potrivit careia cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati - dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.

Facilitatile se aplica pentru tinerii debutanti in afaceri, de pana la 35 de ani, care nu au mai detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma si au un plan bun de afaceri cu care sa obtina un punctaj cat mai mare la aplicatia online.

„Microintreprinderea poate fi infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati. Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, cu exceptia urmatoarelor activitati: intermedieri financiare si asigurari; tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat”, a mai declarat premierul Emil Boc.

De asemenea, tanarul intreprinzator trebuie sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent.

Facilitatile nu se mai acorda din momentul in care cifra de afaceri pentru anul in curs depaseste echivalentul in lei a 500.000 euro.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 84