Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a lansat Comunicarea „Energia din surse regenerabile: Progrese catre obiectivul 2020”

Comisia Europeana a lansat, luni, 31 ianuarie, Comunicarea privind progresele realizate de statele membre ale UE in domeniul energiei regenerabile, in vederea atingerii obiectivului de 20% energie regenerabila in totalul consumului energetic, pana in 2020.

Comunicarea arata ca obiectivul UE privind energia regenerabila poate fi indeplinit si depasit, daca statele membre implementeaza pe deplin planurile lor nationale de actiune in domeniul energiei regenerabile si isi imbunatatesc instrumentele de finantare.

Astfel, Comisia invita statele membre sa puna in aplicare planurile nationale de actiune pe care le-au prezentat la inceputul anului 2010, potrivit carora isi vor respecta obligatiile privind atingerea obiectivelor nationale pana in 2020. CE atrage atentia ca, potrivit ultimelor date, in 2010, tintele stabilite de statele membre pentru sectorul energiei electrice si transportului au fost ratate de catre majoritatea statelor, precum si de UE in ansamblu.

In privinta finantarii, Comisia solicita statelor sa asigure o dublare a investitiilor anuale in domeniul energiei regenerabile, de la 35 la 70 de miliarde euro pe an.

Comunicarea arata ca, in timp ce diverse instrumente financiare sunt folosite in toate statele membre pentru dezvoltarea energiei regenerabile - subventii, imprumuturi, certificate etc., este necesara imbunatatirea administrarii acestora, intrucat investitorii au nevoie de o mai mare coerenta, claritate si certitudine.

Documentul Comisiei subliniaza, de asemenea, necesitatea continuarii cooperarii intre statele membre si o mai buna integrare a energiei regenerabile in Piata Unica europeana. Estimarile indica faptul ca astfel de masuri ar putea conduce la economii de pana la 10 miliarde de euro in fiecare an.

Convergenta sistemelor de sprijin si de integrare a pietei trebuie consolidata, astfel incat sursele de energie regenerabila si tehnologiile aferente sa devina competitive din punct de vedere economic cat mai curand posibil. Functionarea eficienta a mecanismelor de cooperare va fi evaluata de catre Comisie in 2014.

Pentru a consulta textul Comunicarii, click aici.

Sursa: www.dae.gov.ro

Vizualizări: 57