Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Anul acesta, IMM-urile vor putea accesa peste 500 de milioane de euro din fonduri europene, pentru investitii

In 2011, IMM-urile vor beneficia de peste 500 de milioane de euro din fonduri europene in cadrul POSCCE, atat sub forma de granturi directe, cat si sub forma de imprumuturi in conditii preferentiale acordate prin initiativa JEREMIE.

Ca urmare a succesului inregistrat in luna septembrie 2010 de Operatiunea “Sprijin financiar de pana la 1.075.000 lei pentru intreprinderile mici si mijlocii”, cand au fost depuse proiecte ce insumau dublul bugetului alocat fiecarei regiuni in mai putin de doua ore de la lansarea apelului, Comitetul de Monitorizare al POSCCE a aprobat o realocare de fonduri pentru investitii in intreprinderi.

Suma realocata pentru sprijinul IMM-urilor este de 195,07 milioane euro, cele 2 linii de finantare fiind preconizate a fi lansate astfel:

  • Operatiunea "Sprijin financiar de pana la 1.075.000 lei pentru intreprinderile mici si mijlocii"– trim. IV 2011
  • Operatiunea "Sprijin financiar intre 1.075.000 – 6.450.000 lei acordat pentru intreprinderile mici si mijlocii" februarie 2011 (aceasta linie de finantare nu a fost deschisa in cursul anului 2010)

Stadiul evaluarii proiectelor in cadrul apelului din 2010 pentru investitii mici


In cadrul apelului din septembrie 2010 aferent Operatiunii “Sprijin financiar de pana la 1.075.000 lei pentru intreprinderile mici si mijlocii” au fost inregistrate online 688 de proiecte, insa numai pentru 615 dintre acestea a fost depus si dosarul pentru evaluare.

Surse din cadrul Organismului Intermediar pentru IMM-uri au declarat pentru www.fonduri-structurale.ro ca 300 dintre proiectele depuse se afla inca in prima faza de evaluare, iar 80 au trecut deja de etapa tehnica si financiara. De asemenea, OI pentru IMM-uri a transmis catre AM POSCCE prima lista cu proiectele selectate pentru a primi avizul de finantare.


Acorduri de garantare pentru IMM-uri, semnate in cadrul initiativei JEREMIE


Luni, 24 ianuarie 2011, in cadrul POS CCE, DMI 1.2 “Accesul IMM-urilor la finantare”, Fondul European de Investitii (FEI) a semnat cu Banca Comerciala Romana si Raiffeisen Bank doua acorduri de garantare in cadrul initiativei JEREMIE care vor permite celor doua banci sa acorde imprumuturi noi in valoare de pana la 315 milioane de euro intreprinderilor mici si mijlocii din Romania.

Banca Comerciala Romana si Raiffeisen Bank vor putea oferi finantari in conditii preferentiale unei game largi de intreprinderi mici si mijlocii romanesti care doresc sa investeasca sau sa isi extinda afacerea, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Produsele pentru IMM-uri in cadrul acestor acorduri vor fi anuntate in viitorul apropiat impreuna cu informatii despre modul cum se pot accesa imprumuturile garantate prin initiativa JEREMIE.

Informatii suplimentare


JEREMIE (acronim pentru “Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises” sau “Resurse europene commune pentru intreprinderi de la micro la medii”) este o initiativa comuna a Directiei Generale Politici Regionale a Comisiei
Europene si a Grupului Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana, in cadrul perioadei de programare
a Fondurilor Structurale 2007-2013.

In Romania, Fondul de Participare JEREMIE este finantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, Axa Prioritara 1 „Un sistem de productie
inovativ si eco-eficient”, Domeniul Major de Interventie 1.2. „Acces la finantare pentru IMM-uri”.

Mihaela Tudor,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 124