Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finantarile UE pentru cercetare si inovare – schimbari urgente pentru reducerea birocratiei cu care se confrunta cercetatorii si IMM-urile

Printr-o serie de masuri adoptate ieri, Comisia Europeana isi propune ca participarea la cel de-al saptelea program-cadru al UE (PC7) sa devina mai atractiva si mai accesibila pentru cercetatorii de varf si companiile cele mai inovatoare, in special pentru IMM-uri.

Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „Masurile adoptate pentru simplificarea formalitatilor birocratice vor permite miilor de persoane exceptionale care beneficiaza de finantarile noastre sa economiseasca timp si efort si sa-si concentreze eforturile asupra activitatii lor principale - si anume stimularea cresterii si a crearii de locuri de munca si imbunatatirea calitatii vietii in Europa, prin activitati de cercetare si inovare de nivel mondial. Dorim sa atragem participanti chiar mai numerosi si mai calificati, cum ar fi intreprinderile mici, dinamice, care se confrunta cu obstacole birocratice excesive. Acesta este doar inceputul: Comisia a propus deja modificari importante ale normelor financiare generale care reglementeaza toate programele finantate de UE; in cazul in care aceste modificari vor fi aprobate de Parlament si Consiliu, vom propune masuri de simplificare mai radicale pentru programul care va succede actualului PC7”.


Trei masuri concrete

Comisia a adoptat trei masuri concrete, cu efect imediat asupra gestionarii granturilor UE destinate cercetarii, in cadrul programului actual de cercetare al UE (PC7). Fiecare dintre acesti pasi raspunde preocuparilor exprimate in mod repetat de participantii actuali si potentiali la PC7:

  • o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste modul in care sunt calculate cheltuielile cu personalul, astfel incat beneficiarii de granturi UE pentru cercetare sa poata aplica metodele lor obisnuite de contabilitate atunci cand solicita rambursarea cheltuielilor medii cu personalul. Ei nu vor mai fi nevoiti sa creeze intregi sisteme paralele de contabilitate doar pentru acest scop;
  • proprietarii de IMM-uri, ale caror salarii nu sunt inregistrate oficial in conturile lor, pot beneficia acum de rambursari prin intermediul unor plati forfetare, pentru contributia lor la activitatea desfasurata in cadrul proiectelor de cercetare.
  • un nou grup director format din inalti functionari provenind din toate departamentele Comisiei si din agentiile implicate va elimina neconcordantele in materie de aplicare a normelor privind finantarea cercetarii.

Etapele urmatoare


Comisia considera ca simplificarea este unul dintre principiile de proiectare fundamentale ale urmatorului program de cercetare si inovare al UE si va continua sa faca eforturi pentru realizarea de imbunatatiri substantiale in materie. In urma unei consultari deschise care va fi lansata la inceputul primaverii, Comisia va prezenta, pana la sfarsitul acestui an, propunerile sale legislative pentru urmatorul program de cercetare si inovare al UE.

Context

Actualul program de cercetare al UE (PC7) a atras, incepand din 2007, peste 40 000 de propuneri din partea comunitatii stiintifice, aproape 8 000 de proiecte fiind finantate pana in prezent. Sunt implicate aproape toate universitatile europene si aproximativ 15 % dintre participanti sunt IMM-uri.

Au fost luate deja mai multe masuri concrete in directia simplificarii procedurilor, atat inainte, cat si dupa lansarea PC7.

In aprilie 2010, Comisia a adoptat o comunicare care prezenta optiuni de simplificare suplimentare aplicabile deopotriva actualului cadru legislativ si, pe termen lung, unei posibile revizuiri a Regulamentului financiar al UE. Respectiva comunicare a declansat o ampla dezbatere intre institutiile UE, precum si cu multe alte parti interesate din domeniul cercetarii si inovarii. In acest context, se reaminteste de asemenea ca propunerea Comisiei privind regulamentul financiar revizuit ale UE ofera solutii de simplificare (cum ar fi eliminarea conturilor purtatoare de dobanda) aplicabile deja in contextul PC7 si propune masuri care vor sta la baza unei simplificari mai radicale a urmatorului program-cadru. Responsabilitatea adoptarii acestor masuri revine acum Consiliului si Parlamentului European.

Descarca
Textul integral al comunicarii privind simplificarea, din aprilie 2010

Descarca
Raportul grupului de experti insarcinat cu efectuarea evaluarii intermediare:

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 108