Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

In 2011 se asteapta o crestere spectaculoasa a gradului de absorbtie a fondurilor pentru resurse umane

AM POSDRU a organizat joi, 20 ianuarie 2011, "Conferinta anuala privind implementarea POSDRU 2007-2013 in Romania".

Conform AM POSDRU, anul 2010 poate fi considerat anul relansarii acestui program operational. Numarul proiectelor contractate a crescut in ultimele 12 luni cu 370%, iar valoarea proiectelor aprobate cu 500% fata de cea inregistrata de la inceputul POSDRU si pana la sfarsitul anului 2009.

Astfel, valoarea proiectelor contractate a ajuns la circa 77% din totalul fondurilor alocate pe intregul program. In acest context, si valoarea platilor virate catre beneficiari a ajuns la 700% fata de cele efectuate pana la sfarsitul anului 2009.

In urma cresterii numarului de contracte de finantare semnate anul trecut, in anul 2011 se estimeaza ca valoarea cererilor de rambursare platite beneficiarilor va creste spectaculos, crescand in acest fel si gradul de absorbtie.


Printre masurile mentionate de AM PODRU, responsabile de aceste rezultate pozitive obtinute in cadrul programului in 2010 se numara:

  • imbunatatirea comunicarii cu beneficiarii si potentialii beneficiari,
  • imbunatatirea transparentei decizionale,
  • eliminarea birocratiei in relatia cu beneficiarii, prin imbunatatirea Ghidului Solicitantului – Conditii Generale si prin diminuarea semnificativa a perioadei de evaluare a proiectelor.

Simplificarea mecanismului de evaluare a facut ca perioada scursa intre depunerea cererii de finantare si semnarea contractului sa se reduca, de la 10 luni (cat dura la proiectele depuse in 2009), la circa 20 de zile, se arata in comunicatul oficial al AM POSDRU.

Totodata, a fost separat rolul Autoritatii de Management de cele ale organismelor intermediare nationale si rolurile organismelor intermediare regionale.

Valoarea prefinantarii proiectelor care este acum egala cu 30% (respectiv 40% - pentru proiectele din cadrul Axei 6) din valoarea eligibila a proiectului, se acorda intr o singura transa (la demararea proiectului) si se recupereaza prin aplicarea unui procent fix, de 35%, la valoarea fiecarei cereri de rambursare, cu exceptia primei cereri de rambursare.

Pentru proiectele de grant se aplica principiul „primul venit – primul servit” si s-a introdus notiunea de „evaluare continua”. Astfel, fiecare proiect va fi evaluat imediat dupa depunerea anexelor de catre solicitant.

Pentru proiectele strategice, evaluarea se face, de asemenea, imediat dupa depunerea anexelor, dar lista proiectelor selectate (ordonate in functie de punctajul obtinut) va fi facuta publica dupa expirarea termenului limita de depunere si dupa evaluarea tuturor aplicatiilor depuse.

In urma discutiilor cu organizatiile patronale, sindicale si ONG-urile, AM POSDRU a luat masuri pentru optimizarea si securizarea suplimentara a aplicatiei ActionWeb la depunerea proiectelor. Astfel, a fost imbunatatita structura hardware in sensul dublarii puterii de calcul si al cresterii numarului de accesari simultane pe secunda (de la ordinul sutelor - in trecut, la ordinul miilor – in prezent).

Prioritatea pentru 2011 este cresterea volumului rambursarilor platite beneficiarilor, in scopul cresterii ratei de absorbtie si evitarii riscului de dezangajare automata a fondurilor la finele anului.

Sursa: www.fseromania.ro

Vizualizări: 62