Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Interventia de urgenta asigurata din fonduri UE pentru populatia din Moldova

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a participat ieri, 23 ianuarie, la receptionarea primelor 14 autospeciale destinate interventiei in situatii de urgenta in Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, ce au fost achizitionate cu fonduri europene prin POR.

Ministrul Elena Udrea a subliniat ca astfel de investitii cresc calitatea serviciilor prestate catre populatie dar in acelasi timp aduc economii substantiale la prin reducerea costurilor de operationalizare si mentenanta a echipamentelor si echipajelor. Cele 14 autospeciale receptionate (6 autospeciale pentru descarcerari grele, 6 autospeciale complexe de interventie, descarcerare si acordarea asistentei medicale de urgenta, 1 autospeciala de cercetare NBCR si 1 autospeciala pentru lucrul cu apa si spuma) acopera riscuri pentru care pana la acest moment nu exista, in regiunea nici un mijloc de interventie specific.

In total, in cadrul proiectului, vor fi achizitionate 47 autospeciale pentru interventie in situatii de urgenta, acordarii asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat precum si un centru mobil de comanda si control care va stationa la Iasi, unde va functiona si baza regionala pentru interventii in situatii de urgenta. Beneficiarii proiectului sunt cele peste 3,7 milioane de persoane care locuiesc in regiune, investitiia fiind importanta atat datorita faptului ca utilajele folosite in prezent sunt uzate si depasite din punct de vedere tehnic precum si prin faptul ca timpul de raspuns si interventie va fi redus. Prin acest proiect, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este a doua din tara dotata cu echipamente capabile sa intervina in cazul unor accidente de amploare.

Buget total al proiectului (dupa atribuirea contractelor de furnizare) este de 41,65 milioane lei, din care 32,89 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile. Pentru obtinerea finantarii si implementarea proiectului s-a constituit Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST, care reuneste judetele Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui. Dupa livrarea tuturor echipamentelor prevazute in proiect, numarul de unitati mobile echipate pentru interventii in situatii de urgenta va creste de la 94 la 119.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 76