Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Conditiile noilor imprumuturi de la FMI si CE

Conform unui comunicat oficial, Guvernul a aprobat marti seara Scrisoarea suplimentara de intentie cu FMI si Memorandumul suplimentar de intelegere cu CE.

„Aceste documente au rezultat in urma negocierilor purtate la sfarsitul lunii octombrie cu misiunea comuna a FMI, CE si Bancii Mondiale. In baza acestor documente, Romania va putea sa primeasca cea de-a saptea transa din imprumutul FMI, in valoare de 769 de milioane de DST (Drepturi Speciale de Tragere) si, respectiv, a patra transa din imprumutul acordat de CE in valoare de 1,2 miliarde de euro” a declarat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului.

In vederea accesarii transei de imprumut, au fost agreate cu FMI o serie de actiuni preliminare. O parte dintre aceste actiuni preliminare au fost agreate si cu CE pentru eliberarea celei de-a patra transe.

  • Aprobarea de catre Parlament a bugetului convenit pentru 2011. Guvernul a convenit cu organismele de finantare continuarea reducerii deficitului bugetar, stabilindu-se o tinta de 4,4% din PIB in 2011. De asemenea, s-a convenit ratificarea, de catre forul legislativ, a masurii de majorare a TVA de la 19% la 24%, ceea ce s-a si intamplat.
  • Reducerea semnificativa a arieratelor bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale, pana la sfarsitul anului.
  • Aprobarea legislatiei privind salarizarea unitara in sectorul public.
  • Aprobarea legii de reforma a pensiilor.
  • Conlucrarea cu Parlamentul pentru amendarea Ordonantei 50/2010 privind contractele de credit, astfel incat aceasta sa asigure transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor, sustinand, in acelasi timp, stabilitatea sistemului financiar, si asigurand conformitatea cu prevederile Directivei UE privind contractele de credit pentru consumatori.

„In aceasta scrisoare de intentie nu exista un numar prestabilit al disponibilizarilor din sectorul public, insa va fi continuata politica de angajare a unei persoane la 7 care pleaca din sistemul bugetar.
De asemenea, vor fi finalizate procedurile de restructurare si eficientizare deja incepute.” a mai precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 69