Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Intrebari frecvente privind investitiile finantate prin PNDR

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si potentialilor beneficiari ai PNDR, APDRP publica periodic, in cadrul newsletter-ului elaborat de aceasta institutie, o serie de intrebari frecvente.

Intrebare:
In cadrul Masurii 112 “Instalarea tinerilor fermieri” se poate primi finantate pentru o investitie care vizeaza cultura de mustar?


Raspuns: Cultura de mustar poate reprezenta o investitie eligibila in cadrul Masurii 112 daca se cultiva mustar alb. In acest caz, cultura de mustar alb se incadreaza la sectiunea „plante oleaginoase si textile”, iar pentru calcularea dimensiunii economice a exploatatiei aceasta va fi trecuta la sectiunea „alte culturi oleaginoase”. In cazul in care se va cultiva mustar negru, aceasta cultura se incadreaza la sectiunea „plante medicinale si aromatice” si nu reprezinta o cultura eligibila in cadrul Masurii 112.

Intrebare:
O cultura de catina alba ca arbust fructifer reprezinta o investitie eligibila in cadrul Masurii 112?


Raspuns: Catina alba, conform „Catalogului Oficial al Soiurilor de plante din Romania” editia 2010 este incadrata ca arbust fructifer. In cererea de finantare a Masurii 112, la capitolul „Structura culturilor si calculul UDE”, aceasta se incadreaza la sectiunea „Plantatii de pomi si arbusti fructiferi”.


Intrebare:
Un beneficiar al PNDR care a semnat contractul de finantare cu APDRP ca PFA isi poate schimba pe parcursul implementarii proiectului forma de organizare in SRL, pentru a putea angaja personal?


Raspuns:
Beneficiarii Masurii 112 care au semnat contractul de finantare cu APDRP nu pot schimba pe parcursul implementarii proiectului forma de organizare (ex. din PFA in SRL).

Intrebare: Care este cursul de schimb pentru care se va calcula valoarea sprijinului acordat in cadrul Masurii 112?

Raspuns: Cursul de schimb utilizat pentru Planul de afaceri este cursul de schimb euro/lei al Bancii Central Europene valabil la data intocmirii Planului de Afaceri.

Intrebare: In cadrul Masurii 125 „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii”, submasura 125a, drumurile care au fost vicinale si sunt transformate in drumuri de exploatare prin Hotarare de Consiliu Local inainte de depunerea proiectului sunt eligibile?

Raspuns:
In cadrul Masurii 125 nu sunt eligibile drumurile care si-au schimbat categoria de folosinta prin Hotarare de Consiliu Local si care prin aceasta schimbare pot face obiectul finantarii prin mai multe masuri/submasuri din PNDR in perioada de implementare a acestuia. Astfel, nu sunt eligibile drumurile publice de tip strada, drumuri vicinale care sunt reclasificate ca drumuri de exploatare agricola, sau drumurile de exploatare agricola care sunt incluse in fond forestier ca drumuri forestiere pentru a beneficia de fonduri prin submasura 125b, in conditiile in care respectivele drumuri fac obiectul Masurii 322, respectiv submasurii 125a.

Pentru a vizualiza mai multe intrebari frecvente atat din cadrul PNDR, cat si din cadrul altor programe operationale, click aici

Sursa: Newsletter APDRP - Septembrie 2010

Vizualizări: 190