Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor

, mecanism util pentru absorbtia Fondurilor structurale

Din luna aprilie a acestui an, Romania dispune de un nou instrument pentru reducerea poluarii mediului, pentru imbunatatirea sanatatii publice, si pentru promovarea dezvoltarii durabile - (PRGD). Planurile au intrat in vigoare, o data cu publicarea in Monitorul Oficial, si au fost trimise la Comisia Europeana si se asteapta aprobarea lor. Politica europeana de mediu este o politica comunitara in care deciziile se iau la nivelul Bruxelles-ului.

Romania are opt planuri regionale pentru gestionarea deseurilor, fiecare intocmit pentru o regiune de dezvoltare a tarii. in afara de ministerele mediului si integrarii europene, la elaborarea Planurilor a contribuit si consortiul international Fichtner-Ramboll-Sweco, in cadrul proiectului PHARE „Asistenta tehnica pentru Elaborarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor”, al Uniunii Europene.

De asemenea, autorii planurilor au luat in considerare si observatiile primite din partea publicului in cadrul unor dezbateri organizate in toate regiunile, in cursul lunii octombrie 2006. Planurile vor fi reactualizate periodic, la interval de cel mult cinci ani.

Ca parte a procesului integrator, planurile de gestionare a deseurilor promoveaza cooperarea dintre autoritatile regionale si cele locale, cetateni si mediul de afaceri. Aceasta cooperare creeaza baza necesara pentru ca regiunile de dezvoltare sa se incadreze in cerintele pentru obtinerea de finantare nerambursabila din partea fondurilor structurale ale UE.

Planurile Regionale vor deveni un mecanism util si pentru absorbtia Fondurilor structurale europene pe axa II a Programului Operational Sectorial Mediu - „dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate”.

Deseurile prost gestionate - aruncate la intamplare in depozite necontrolate, sau arse in spatele curtii - sunt un pericol pentru sanatatea publica. Prin deseuri se pot transmite oamenilor sau animalelor diverse boli extrem de grave (cum ar encefalopatia spongiforma, gripa aviara, si salmonella). Apa sau aerul poluat pot cauza si ele grave probleme de sanatate. De aceea este necesara gestionarea cu cea mai mare responsabilitate a deseurilor.

Populatia va fi instruita cum sa separe deseurile

Participarea publica la elaborarea Planurilor a avut si scopul de a mari gradul de constientizare al publicului asupra necesitatii existentei acestor planuri, ceea ce va usura punerea lor ulterioara in aplicare.

Populatia va fi instruita cum sa separe la sursa diferitele categorii de deseuri. De asemenea, se va urmari colectarea intregii cantitati de deseuri generate, fluxul deseurilor colectate separat va fi eficientizat, toate depozitele necontrolate vor fi inchise si ecologizate, si se vor construi noi depozite controlate, statii de sortare si de compostare, si instalatii de reciclare.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va demara in cadrul unui proiect Phare 2004 realizarea unor programe de educare, informare si constientizare a populatiei cu privire la importanta implementarii sistemului integrat de gestionare a deseurilor care are la baza urmatoarele principii europene:
- prevenirea producerii de deseuri si/sau minimizarea cantitatilor generate de deseuri,
- reutilizarea / reciclarea,
- recuperarea energetica,
- tratarea/eliminarea finala a deseurilor neutilizabile/nerecuperabile
asigurand protectia si conservarea naturii, a diversitatii biologice si utilizarea durabila a componentelor acesteia.

Situatia gestionarii deseurilor in Europa

La nivel european exista o Strategie privind Gestionarea Deseurilor, domeniu reglementat de acquis prin Directiva 12CE din 2006, deja transpusa in legislatia romaneasca.

Sistemele de colectare selectiva difera de la stat la stat in Uniunea Europeana.

De exemplu, in Belgia, agentii economici platesc toate costurile reale de colectare selectiva, sortare, precum si reciclare. Municipalitatile asigura insa colectarea, selectarea si sortarea, si coopereaza la informarea si educarea cetatenilor. Agentii economici au chiar o cota de colectare pe care trebuie sa o realizeze pe an. Cum numai 5% din operatorii economici isi ating individual aceasta tinta, se formeaza organisme acreditate, care trebuie sa fie autorizati de Comisia interregionala pentru ambalaje.

in Belgia exista doua organisme acreditate care acopera intreg teritoriul tarii: Fost Plus pentru deseurile menajere si Val I Pac pentru deseurile industriale si comerciale. Prin lege s-au stabilit doua fluxuri de deseuri de ambalaje menajere si industriale (responsabilitatea este dubla). Cele doua organisme acreditate sunt supuse controlului guvernului federal belgian. Sunt companii pe actiuni, non profit.

Separarea deseurilor menajere este obligatorie. in unele zone ale Bruxelles-ului compania de colectare a gunoiului nu iti ridica resturile menajere daca acestea nu sunt sortate in pungi speciale, de culori diferite, care se vand in supermarketuri.

ªi in Portugalia sortarea deseurilor si depunerea lor in containerele puse la dispozitie de municipalitati este o obligatie a cetatenilor. Municipalitatea colecteaza deseurile deja sortate si le livreaza catre Sociedade Ponto Verde, care le recicleaza contra unei plati prestabilite pentru fiecare material. Aveasta societate asigura un tarif unic si constant pentru reciclare, in toata tara si finanteaza, impreuna cu municipalitatea, programe de informare a publicului. Comerciantii au dreptul sa comercializeze produse in ambalaje de unica folosinta, numai daca aceste ambalaje au “punctul verde”, care marcheaza posibilitatea reciclarii materialului. Ambalatorii si importatorii de produse ambalate suporta costurile suplimentare generate de colectarea selectiva si sortarea deseurilor de ambalaje. Producatorii de ambalaje raspund pentru recuperarea/reciclarea deseurilor de ambalaje.

ªi in Romania colectarea selectiva a deseurilor este obligatorie. Legea 27 din 2007 este actul normativ care obliga romanii sa sorteze deseurile.

Pana in prezent colectarea selectiva s-a desfasurat numai in cadrul proiectelor pilot (38 de proiecte in 24 de localitati) realizate in parteneriat intre administratia locala, operatorii de salubritate, operatorii economici si agentiile teritoriale de protectia mediului.

Problema este ca deocamdata nu a fost pus la punct sistemul de colectare selectiva pe intreg teritoriul tarii. Autoritatile publice locale au obligatia sa puna la punct, cat mai rapid, un sistem de colectare a deseurilor sortate unde populatia sa poata depozita deseurile menajere. Autoritatile publice locale vor asigura colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje prin serviciile publice de salubrizare, precum si prin amenajarea de spatii adecvate si amplasarea de containere pentru gunoiul diferentiat.

in Romania exista operatori economici reciclatori de deseuri de hartie si carton, materiale plastice, sticla, lemn materiale feroase si neferoase. Acestia preiau deseurile de la colectorii autorizati.


Sursa: EU-RO Newsletter

Vizualizări: 211