Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comunicat privind decizia AM POSDRU de lansare, in cadrul DMI 6.1., a apelului de grant

AM POSDRU multumeste potentialilor beneficiari care au transmis observatii si propuneri pentru imbunatatirea schitei Ghidului Solicitantului – Conditii Specifice pentru DMI 6.1. – “Dezvoltarea economiei sociale”. Pe langa observatiile privind unele aspecte tehnice din draftul Ghidului Solicitantului – Conditii Specifice publicat pe site-ul AMPOSDRU, potentialii beneficiari au ridicat si urmatoarea problema: lansarea unei cereri de propuneri de proiecte de grant versus lansarea unei cereri de propuneri de proiecte strategice.

Pana in prezent, majoritatea proiectelor aprobate si contractate in cadrul AP 6, si in special DMI 6.1, sunt reprezentate de proiecte strategice care vizeaza finantarea activitatilor de dezvoltare a sistemului, creand astfel premizele si structura cadru pentru dezvoltarea economiei sociale in Romania.

Analizand rezultatele intermediare, Autoritatea de Management a decis sa puna mai mare accent pe dezvoltarea economiei sociale propriu-zise, respectiv a structurilor economiei sociale. Astfel, luandu-se in considerare cadrul dezvoltat si in curs de dezvoltare, finantat prin proiecte strategice, accentul trebuie pus, pentru a doua jumatate a perioadei de programare, pe finantarea proiectelor de grant, proiecte care, cuprinzand actiuni specifice si fiind implementate de organizatii de dimensiuni mici dar cu o buna expertiza in domeniul economiei sociale si o buna cunoastere a problematicilor specifice grupurilor vulnerabile, pot sa aduca o contributie reala si sustenabila la dezvoltarea economiei sociale in Romania.

Astfel, liniile de finantare care urmeaza a fi lansate vor cuprinde conditii specifice privind activitatile ce pot fi finantate si, nu in ultimul rand, o valoare minima a indicatorilor ce trebuie atinsi in cadrul proiectelor. Este necesar ca abordarea Autoritatii de Management sa se transfere de la dezvoltarea cadrului economiei sociale in Romania, la finantarea structuriloreconomiei sociale propriu-zise. Numai printr-o astfel de abordare, indicatorii propusi a fi atinsi pentru anul 2015 pot sa fie realizati, iar finantarea Fondului Social European sa ajunga intradevar aproape de grupurile marginalizate si sa mearga la nivel local asa cum se prevede si in Comunicarea Comisiei din anul 2008 “Debate Europe – pe baza experientei Planului D pentru democratie, dialog si dezbatere”.

Pana in prezent, pentru DMI 6.1. – “Dezvoltarea economiei sociale”, situatia privind lansarea liniilor de finantare, a numarului de proiecte contractate precum si a sumelor solicitate in cadrul acestor proiecte este urmatoarea:

  • in perioada 2007 – 2010 a fost lansata o singura cerere de propuneri de proiecte de grant (call 53) in cadrul careia au fost contractate 11 proiecte cu o valoare totala a cheltuielilor eligibile de 13.774.832 lei
  • in perioada 2007 – 2010 au fost lansate trei cereri de propuneri de proiecte strategice (call 14, call 69, call 84) in cadrul carora au fost contractate 42 de proiecte cu o valoare totala a cheltuielilor eligibile de 642.547.844 lei

In consecinta, AMPOSDRU anunta potentialii beneficiari ca linia de finantare care va fi deschisa in cursul anului 2010 pentru DMI 6.1. – “Dezvoltarea economiei sociale” va fi destinata depunerii de proiecte de grant.

In perioada 23.11.2010 – 25.11.2010, AMPOSDRU va publica pe site, pentru consultare, o noua versiune a schitei Ghidului Solicitantului – Conditii Specifice pentru lansarea cererii de propuneri de proiecte de grant in cadrul DMI 6.1.

Descarca Comunicatul

Sursa: AM POSDRU

Vizualizări: 87