Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Alte cinci CSNR-uri au fost aprobate de Comisia Europeana

Marti, 8 mai, Comisarul pentru politica regionala, Danuta Hübner, si Comisarul european pentru Ocuparea Fortei de Munca, Vladimír Špidla, au felicitat autoritatile germane, ungare, spaniole, poloneze si cipriote pentru aprobarea prioritatilor privind Politica de Coeziune 2007-2013 cuprinse in Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR).

Prima tara a carei Politica de Coeziune 2007-2013 a fost aprobata este Germania. Negocierile purtate intre Germania si Comisia Europeana s-au desfasurat pe parcursul ultimilor luni, Germania urmand sa primeasca in urmatorii sapte ani fonduri de 25,5 miliarde euro. Cele patru obiective stategice ale Germaniei vor fi transpuse in 36 de programe operationale (PO) din care 18 programe vor fi finantate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar celelate 18 programe prin Fondul Social European.

Ungaria este a doua tara a carei Politica de Coeziune a fost aprobata, si urmeaza sa primeasca in perioada 2007-2013 25,3 miliarde euro. Cadrul Strategic National de Referinta ungar promoveaza 6 prioritati nationale: dezvoltarea economica, dezvoltarea transportului, reinnoirea sociala, mediu si energie, dezvoltarea regionala si reforma statala, si 15 programe operationale

CSNR-ul Spaniei, a treia tara, cuprinde 45 de programe operationale sub cele doua obiective „Convergenta” si „Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca”. 23 de programe operationale vor primi finantare prin Fondul european de Dezvoltare Regionala si 22 de programe din Fondul Social European. Cele 35.2 miliarde de euro primite de Spania in perioada urmatoare vor fi utilizate pentru dezvoltarea locala si urbana, imbunatatirea mediului si transportului, incurajarea invatamantului continuu, perfectionarea capitalului uman, incluziune sociala, incurajarea parteneriatului public-privat.

A patra tara a carei Politica de Coeziune a fost aprobata este Polonia. Polonia va primi fonduri europene nerambursabile in valoare de 67 miliarde euro. CSNR-ul polonez promoveaza 21 de programe operationale din care: 5 programe nationale si 16 programe regionale pentru cele 16 regiuni olandeze. Cel mai mare program este Programul Operational national pentru Infrastructura si Mediu ce va beneficia de 27 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de coeziune. Al doilea program important este Programul Operational de Resurse Umane in care se va investi aproape 10 miliarde de euro prin Fondul Social European. Alte programe operationale nationalet: PO Economie Inovativa (investiti de 8,3 miliarde euro), PO Dezvoltarea Poloniei Rasaritene (investitii de 2,27 miliarde euro) si PO Asistenta Tehnica (investitii de 517 milioane euro). Restul de 16,5 miliarde euro vor fi trimise catre cele 16 programe operationale olandeze.

Ultima tara a carei Politica de Coeziune a fost aprobata este Cipru. CSNR-ul cipriot promoveaza doua programe operationale. Primul - Sustinerea Dezvoltarii si Competitivitatii - finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de coeziune, si al doilea , Ocuparea fortei de munca, capitalul uman si coeziunea sociala, finantat prin Fondul Social European. In urmatorii sapte ani Cipru va primi 612 milioane euro.

Sursa: DG Regio

Vizualizări: 111