Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Targu Mures obtine fonduri UE pentru reamenajarea Cetatii Medievale si modernizarea Caminului pentru varstnici

Tirgumuresenii – si nu numai – au un nou motiv de satisfactie: municipalitatea a incheiat contracte de finantare, din fonduri europene nerambursabile, pentru proiectele „Reamenajare si conservare Cetatea Medievala Tirgu Mures” si „Modernizarea Caminului pentru varstnici”. Fondurile, in valoare totala de aproape 25 milioane lei, vor fi derulate de ADR Centru prin POR.

Proiectul „Reamenajare si conservare Cetatea Medievala Tirgu Mures” are o valoare totala de de peste 29,22 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata se cifreaza la 22,1 milioane lei. Obiectivul investitiei, care se va derula pe o perioada de 43 de luni vizeaza valorificarea Cetatii Medievale Tirgu Mures, prin reamenajare si conservare, in vederea cresterii numarului de turisti. Cetatea din Tirgu Mures este o incinta fortificata cu 7 bastioane, unite prin ziduri si curtine. Prin proiectul de reabilitare, restaurare si protectie vor fi puse in valoare picturile interioare, precum si frescele si picturile murale exterioare. De asemenea, se vor reface peste 1,5 cai de acces pietonale in interiorul cetatii si vor fi remodelate elementele plastice ale fatadelor. Pe langi constructia unitatilor anexe, ca parcaje, grupuri sanitare si puncte de informare, proiectul prevede si amenajarea a 225 mp platforme interioare si modernizarea completa a Pietii Cetatii, in suprafata de peste 2400 mp. Beneficiarul finantarii estimeaza ca proiectul va duce la crearea, peste trei ani si jumatate, a 25 de noi locuri de munca si la cresterea substantiala a numarului de turisti. Acest proiect este finantat prin DMI 5.1 - „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe”, din cadrul Axei Prioritare 5, dedicata investitiilor in infrastructura de turism.

Cererea de finantare pentru „Modernizarea Caminului pentru varstnici” a fost depusa pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale celor de varsta a treia. Obiectivul general al proiectului in valoare totala de peste 3,64 milioane lei, din care se solicita o suma nerambursabila de 2,76 milioane lei, il constituie reabilitarea cladirii vechi de peste 100 de ani a Caminului pentru varstnici. Practic, prin acest proiect se doreste marirea suprafetei functionale a caminului cu mai mult de o treime, ajungandu-se la o zona utila de 1707 mp, prin mansardarea corpului de cladire „B” si construirea unui corp de legatura, denumit „C”. Astfel, va creste gradul de confort a persoanelor asistate, prin refacerea instalatiilor termice, electrice si sanitare, dar si prin reabilitarea izolatiei imobilelor si prin recompartimentarea si dotarea bucatariei cladirii. In noul corp construit vor fi amenajate o biblioteca si un atelier de arte plastice. Intregul proiect se va derula pe o perioada de 20 de luni.

„Municipiul Tirgu Mures avea nevoie de investitii de acest gen. Proiectul pentru reabilitarea Cetatii este un proiect ambitios, care poate imbunatati atractivitatea turistica a orasului. Regiunea Centru va fi mult mai bine reprezentata din punct de vedere turistic si Tirgu Mures se va prezenta mult mai bine intre punctele regionale de mare atractie. Pe de alta parte, prin cel de-al doilea proiect, cetatenii vor constata ca municipalitatea investeste nu numai in infrastructura rutiera sau in cea de turism, ci si in mediul social. Cresterea accesibilitatii si a calitatii serviciilor oferite in centre sociale modernizate reprezinta o prioritate la nivel european si este bine cand conditiile de viata ale persoanelor aflate in dificultate de la noi sunt imbunatatite prin proiecte cu finantare europeana. Dorim mult succes acestor initiative si vom sprijini beneficiarul sa implementeze cu bine aceste proiecte, atat pentru absorbtia eficienta a fondurilor europene, care este preocuparea constanta a ADR Centru, dar si pentru dezvoltarea armonioasa a municipiului Tirgu Mures, la nivel regional”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 227