Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

BERD, UE si Guvernul Roman lanseaza un nou program de finantare pentru intreprinderi mici si mijlocii de 88 milioane de euro

Mii de intreprinzatori din Romania vor putea beneficia de noul program de finantare in valoare de 82,5 milioane de Euro lansat the BERD, Comisia Uniunii Europene, Guvernul Romaniei si banci comerciale co-finantatoare.Programul Roman de micro-finantare va acorda fonduri - in RON sau Euro - bancilor si institutiilor finanaciare nonbancare - societatilor de micro-finantare, pentru ca acestea sa acorde imprumuturi interprinderilor micro si mici , inclusiv intreprinderilor nou infiintate. Programul de finantare a fost creat pentru a imbunatati accesul la servicii financiare a intreprinzatorilor din Romania, in special a celor din zonele mai putin dezvoltate si din zonele rurale, care pana in prezent aveau access limitat la servicii financiare cu costuri rezonabile.

Chikako Kuno, Directorul diviziei afaceri mici al BERD, a spus ca sunt inca multe banci in Romania care nu doresc sa ofere imprumuturi firmelor micro si mici datorita riscului de nerambursare cu care este asociat acest sector. in acelasi timp, societatile finanaciare non-bancare de microfinantare, care isi asuma riscul de a credita sectorul, au fonduri insuficiente. Acest Program ajuta la eliminarea acestor goluri din piata finanaciara, sprijinind astfel infiintarea a mii de noi afaceri ce vor crea locuri de munca si vor contribui la dezvoltarea economica a Romaniei, a spus D-na Kuno.

Programul de micro-creditare va fi finantat cu 40 milioane euro de catre BERD, 30 milioane euro printr-un imprumut bancar sindicalizat de pe piata de capital, la care se adauga o contributie de 18,02 milioane de Euro, din care 13,6 milioane euro de la Uniunea Europeana si 4,42 milioane euro de la Guvernul Romaniei reprezentand bugetul aferent Programului Phare 2005 si 2006. Co-finantarea Programului de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, include 2.5 milioane de Euro ce reprezinta fonduri pentru asistenta tehnica necesara dezvoltarii de noi produse finanaciare pentru sectorul interprinderilor micro si mici, imbunatatirea procedurilor de management al riscului si instruire de personal.

Pentru a incuraja institutiile finanaciare sa acorde imprumuturi firmelor nou infiintate (firme cu mai putin de 12 luni de activitate) s-a constituit un fond de risc de 3 milioane euro din care se vor acoperi 50% din pierderile inregistrate de catre institutiile finanaciare partenere in cadrul programului, pentru imprumuturile ne- performante acordate firmelor nou infiintate.

“Competitivitatea economiei depinde in mare masura de capacitatea afacerilor mici”, a declarat ambasadorul Donato Chiarini, Seful Delegatiei Comisiei Uniunii Europene in Romania, micile afaceri sunt cele care creaza locuri de munca, baza pentru noi idei de afaceri si principalul promotor al antreprenoriatului, de aceea intarirea sectorului de interprinderi mici si mijlocii este vital pentru asigurarea cresterii competitivitatii lor.Pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri sunt necesari bani, si, de cele mai multe ori, gasirea unei surse adecvate de finantare reprezinta o dificultate majora pentru intreprinderile mici si mijlocii. Prin acest program, fondurile PHARE impreuna cu resurse finanaciare de la BERD si de la Guvernul Romaniei sunt mobilizate pentru a acorda imprumuturi interprinderilor mici si mijlocii. Fondurile PHARE puse la dispozitie de catre Comisia Uniunii Europene, inlesnesc accesul la finantare al IMM prin constituirea fondului de risc si prin asistenta tehnica acordata partenerilor - institutiilor financiare intermediare.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu a spus ca obiectivul principal al noului program de finantare il reprezinta asigurarea finantarii pentru dezvoltarea afacerilor in Romania prin intermediari financiari locali, punandu-se accent in special pe nevoile intreprinderilor nou infiintate si microintreprinderilor. „Schema de microfinantare isi propune sa asigure suport financiar beneficiarilor tinta completand resursele oferite de sectorul financiar local si/sau de catre Institutiile financiare de Dezvoltare active in Romania. Programul se va constitui ca un proiect pilot de promovare a programului Jeremie (Join European Resources for Micro to Medium Enterprises), o initiativa care isi propune sa imbunatateasca furnizarea de servicii financiare si capital de risc catre intreprinderi mici si mijlocii in regiunile Uniunii Europene, in implementare din 2007”a mai spus ministrul Boagiu.

Opportunity Micro-Credit Romania (OMRO) va fi prima institutie finanaciara non - banacara de micro-finantare care va primi fonduri in cadrul programului. imprumutul de RON 9.85 milioane RON (2.8 milioane de euro) va consolida si creste portofoliul actual de clienti al OMRO. Marimea medie a imprumuturilor acordate intreprinderilor micro si mici in care lucreaza pina la 9 angajati este de in jur de 10, 000 euro.

Infiintata in 2001 cu sediul in Tirgu Mures, OMRO este una dintre primele organizatii de micro-finantare din Romania, cu un patrimoniu de 32.6 milioane RON si un portofoliu de 2.048 clienti activi. Fondurile obtinute in cadrul Programului vor contribui semnificativ la dezvoltarea activitatii de finantare a sectorului micilor afaceri si la realizarea obiectivului OMRO de a depasi cifra de 3000 de imprumuturi acordate in 2007, dupa cum a declarat Csaba Kalman, Director Executiv.

Uniunea Europeana sprijina Romania cu expertiza si resurse financiare in vederea pregatirii aderarii prin programele specifice: PHARE, ISPA si SAPARD, Sectoarele beneficiare variaza de la dezvoltare regionala la sprijin pentru interprinderi mici si mijlocii, de la investitii in transport si protectia mediului la dezvoltare rurala.
Valoarea anuala a fondurilor alocate Romaniei prin cele trei programe de preaderare a crescut de la 660 milioane Euro in 2003 la mai bine de 1 miliard de euro in 2006. Managementul acestor fonduri este realizat de autoritatile romane sub coordonarea Ministerului de Finante.

BERD, proprietatea a 60 de tari si doua institutii interguvernamentale, are drept scop sprijinirea tranzitiei de la planificarea centralizata la economia de piata a tarilor din Europa centrala si Asia centrala.

Elementele definitorii ale programului

Sectorul de microfinantare este estimata la o valoare de peste o jumatare de milliard de euro.

Intreprinderile micro, mici si mijlocii constitue 99,9% din numarul de intreprinderi din Romania, din care 92,2% sunt micro interprinderi cu pana la 9 angajati.

Mai mult de 500,000 de interprinderi au fost inregistrate in ultimii 2 ani, din care 80% sunt micro intreprinderi.

Romania are 23 de intreprinderi mici si mijlocii la 1.000 de locuitori, cu mult mai putin decat tarile Unuinii Europene ca de exemplu Cehia si Slovacia care au 47,7 IMM la 1000 de locuitori.

Sectorul bancar Roman si-a imbunatatit abordarea privind finantarea IMM - urilor, dar intreprinzatorii individuali si microinterprinderile au inca dificultati in accesarea imprumuturilor in conditii adecvate. Credite sunt disponibile pe piata, dar criteriile de acordare ale acestora sunt greu de indeplinit de catre firmele nou infiintate, care intampina si mai multe dificultati in a accesa imprumuturi in conditii rezonabile, in special in zonele rurale.

- Consecinta absentei creditelor specifice micro-intreprinderilor si a intreprinderilor nou infiintate, este ca 87,5% dintre acestea se finanteaza din resursele proprii ale intreprinzatorului sau din fluxul intern de numerar, comparat cu 66% in economiile vest europene . Acest factor este raspunzator pentru procesul lent de crestere al sectorului de micro intreprinderi, deoarece dezvoltarea afacerii in mod inevitabil solicita o crestere de capital de lucru.

- Programul reflecta strategia BERD de a sprijini intreprinzatorii, pana in prezent BERD a acordat finantare pentru mai mult de 1.9 milioane de firme micro, mici si mijlocii in tarile in care opereaza prin finantari de mai mult de 12,4 miliarde de Euro. Rata de rambursare a imprumuturilor acordate este in jur de 99,5%. (sursa. Ministerul Integrarii Europene, www.mie.ro)

Vizualizări: 170