Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

15.300 scoli conectate la internet prin finantare din fonduri europene

Ministrul Cristian Adomnitei a avut sambata, 5 mai, la sediul Inspectoratului ªcolar Judetean Bistrita-Nasaud, o intalnire cu directorii si cadrele didactice din judet. Ministrul i-a asigurat pe cei prezenti ca una din prioritatile mandatului sau este renegocierea contractului colectiv de munca armonizat cu prevederile pachetului legislativ promovat de minister. Referitor la acest aspect, ministrul Cristian Adomnitei a spus ca in cele trei legi care alcatuiesc pachetul legislativ exista articole contradictorii care vor fi eliminate in intervalul 15 iunie - 1 septembrie. Perioada a fost stabilita de comun acord cu toate categoriile sociale interesate (sindicate, parinti, profesori si studenti), iar implicarea acestora este esentiala.
Un alt obiectiv asupra caruia ministrul Educatiei a insistat este continuarea investitiilor in infrastructura si in resursele umane. „Din 2005 si pana acum, Guvernul a fost darnic si corect. A alocat fonduri considerabile pentru educatie. ªi in 2008, va proceda la fel", a declarat ministrul Cristian Adomnitei.
Ministrul a mai spus ca, dupa preluarea mandatului, a facut doua descoperiri triste in raport cu activitatea MECT. Prima se refera la programul pilot privind descentralizarea financiara, in legatura cu care nu a gasit un material evaluativ asumat. Pentru a recupera timpul pierdut, luni, 7 mai, ministrul se va intalni la Miercurea Ciuc, cu responsabilii proiectului din judetele pilot si cu cei 50 de contabili pe care i-a numit sa solutioneze acest caz. Ei vor avea sarcina sa realizez pana la 1 iulie a.c., un studiu despre cheltuirea banilor in regim descentralizat. in functie de rezultatele obtinute, se va lua o decizie in privinta descentralizarii financiare in invatamantul preuniversitar.
A doua descoperire e legata de absenta unui proiect de conectare a scolilor la Internet. „Informatizarea scolilor e necesara, dar nu suficienta. Laboratoarele de informatica existente trebuie dezvoltate. Din aceasta perspectiva, onectarea la Internet este o necesitate", a declarat ministrul Cristian Adomnitei.
El a mai anuntat ca la initiativa premierului Calin Popescu-Tariceanu, a fost format un grup de lucru interministerial care va identifica variantele optime pentru realizarea acestui obiectiv. in acest sens, ministrul Educatiei a prezentat si un grafic al acestui proiect: in prima etapa, pana in luna decembrie a anului in curs, vor fi conectate 5.747 unitati scolare cu personalitate juridica pe baza fondurilor bugetare. in etapa a doua, vor fi conectate aproximativ 15.300 scoli prin finantare din fonduri europene.

Sursa: Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului

Vizualizări: 75