Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Salt spectaculos al absorbtiei de fonduri in cadrul POSDRU!

In luna august, peste 350 de milioane de lei au fost virate catre beneficiarii POSDRU, platile totale in cadrul acestui program operational crescand cu aproximativ 56% fata de sfarsitul lunii iulie 2010.

Cresterea spectaculoasa a absorbtiei de fonduri pentru resurse umane se datoreaza in principal prefinantarilor. Practic, in ultimele 4 luni au fost semnate peste 500 de contracte de finantare. Acelor proiecte care au inceput implementarea le-au fost virate sumele de bani in avans necesare derularii activitatilor. Procentul este incurajator, dar intrucat vorbim in principal de prefinantari, absorbtia este inca in sfera potentialului. Adevarata performanta se va vedea in evolutia sumelor din cererile de rambursare aprobate si platite”, declara Dan Barna, partener in cadrul Structural Consulting™ Group.

Pe de alta parte, in ultima perioada, AM POSDRU a adoptat o serie de masuri pentru a debloca absorbtia de fonduri pe resurse umane si roadele acestora incep sa apara.

„Noul Ordin privind cheltuielile eligibile rezolva o serie din blocajele si dificultatile care au existat si este fara indoiala foarte util pentru proiectele viitoare. Ramane insa de clarificat impactul acestuia asupra proiectelor aflate in desfasurare. Aceste proiecte au fost gandite pe o structura a bugetului, conforma vechiului ordin si urmeaza acum sa solicite rambursarile pe structura noului ordin ceea ce induce necesitatea amendarii tuturor proiectelor aflate in implementare, aspect nu tocmai fezabil”, a adaugat acesta.

Imaginea publica a AM POSDRU s-a imbunatatit considerabil in ultimele luni. Conform rezultatelor partiale ale sondajului initiat de www.fonduri-structurale.ro la inceputul lunii august, aceasta s-a plasat pe a doua pozitie din punct de vedere al eficientei procesului de gestionare a fondurilor europene, dupa AM POR.

Programul Operational Regional este in continuare „vedeta” absorbtiei de fonduri, cu plati de peste 1,7 miliarde de lei si un grad de absorbtie de 22,72%.

Conform situatiei prezentate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale pana la 31 august 2010, la nivelul tuturor programelor operationale se inregistrau:

  • 19.371 proiecte depuse
  • 4.878 proiecte aprobate
  • 3.507 contracte de finantare semnate
  • plati totale de 4.650.403.195 lei
  • grad de absorbtie de 12,16% in raport cu alocarea 2007-2010

Pentru a consulta situatia completa a absorbtiei la 31 august 2010 publicata de ACIS, click aici

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 84