Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat schema de sprijin privind subventionarea ratei dobanzii pentru creditele fermierilor

Miercuri, 25 august 2010, Guvernul Romaniei a aprobat schema de sprijin temporara privind subventionarea ratei dobanzii pentru creditele pentru productie contractate de fermieri pana la finalul anului 2010.

Aceasta schema de ajutor de stat va permite beneficiarilor de credite bancare sa isi desfasurare activitatile de productie din agricultura cu reduceri semnificative ale cheltuielilor curente de productie si, implicit, sa obtina o crestere a rentabilitatii activitatilor agricole. Astfel, aceasta subventie determina o reducere anuala cu circa 45% a sumelor reprezentand dobanzi platite la credite.

Subventia la dobanda reprezinta diferenta dintre dobanda pietei stabilita prin contractele de credit incheiate cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare si dobanda de referinta comunicata de Comisia Europeana. Schema de sprijin se aplica tuturor contractelor de credit incheiate de la data intrarii in vigoare a acestui act normativ pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, pentru creditele acordate pe orice perioada, iar subventia se calculeaza pentru dobanzile platite institutiilor finantatoare pana la data de 31 decembrie 2012, inclusiv.

Numarul total estimat al beneficiarilor de ajutor de stat in temeiul prezentei scheme este de 500, suma alocata fiind de 105 milioane de lei, cu un buget mediu anul de 35 milioane de lei.

Valoarea totala a subventiei care se acorda fiecarui beneficiar nu poate fi cumulata cu ajutoare care fac obiectul Regulamentelor de minimis, primite de beneficiari in perioada 1 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2010.

Informatii suplimentare
Activitatile pentru care se pot contracta credite privesc productia primara de produse agricole, respectiv:

  • infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor de camp si horticole, precum si intretinerea si recoltarea plantatiilor pomicole si arbusti fructiferi, plantatiilor viticole, capsun si hamei;
  • achizitionarea sau producerea puilor broiler sau a puicutelor pentru oua, a purceilor pentru ingrasat, a tineretului ovin, caprin si bovin pentru ingrasat, a tineretului cabalin, precum si a familiilor de albine;
  • achizitionarea de materii prime pentru producerea furajelor combinate, achizitionarea de medicamente si plata tratamentelor medicale pentru animale/pasari/albine, plata cheltuielilor curente pentru intretinerea si functionarea adaposturilor, utilajelor si instalatiilor aferente.

Sursa: MADR

Vizualizări: 78