Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Toate achizitiile din cadrul proiectelor europene vor fi verificate de Ministerul Finantelor

Conform unei proiect de Ordonanta de Urgenta al Ministerului Finantelor Publice, toate achizitiile realizate in cadrul proiectelor care au primit finantare europeana vor fi verificate de catre Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP).

Daca pana in prezent erau verificate doar proiectele care indeplineau anumite conditii (valoarea estimata mai mare de 100000 euro la contractele de furnizare, 125000 la contractele de servicii si 1000000 la contractele de lucrari), de acum inainte vor fi verificare toate achizitiile, indiferent de valoarea estimata si modul de atribuire.

Astfel, motivatia acestei decizii este strans legata de dorinta de "diminuare a riscului de corectii financiare care ar putea fi aplicate Romaniei de catre CE cu ocazia verificarilor efectuate asupra modului de atribuire a contractelor de achizitie publica", dupa cum se arata in Proiectul privind Modificarea si Completarea Ordonantei de Urgenta Nr.30/2006. Mai mult, aceasta decizie ar trebui sa contribuie la cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene in Romania.

Modificarea se impune a fi imediata, mai ales ca functia de verificare procedurala are rol preventiv, fiind astfel posibila remedierea in timp real a neconformitatilor constatate de UCVAP si, de asemenea, de aplicarea recomandarilor acestora.

Functionarii implicati in proces vor avea salarii majorate cu pana la 75%

UCVAP este una dintre structurile care se ocupa de gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei, atat prin instrumentele de preaderare, cat si de aderare. Functionarii publici din cadrul UCVAP poarta numele de “observatori”, la nivel local ei actionand in cadrul directiilor generale ale finantelor publice, respectiv compartimente de verificare a achizitiilor publice.

Observatorii vor beneficia de salarii de baza majorate cu pana la 75%, in contextul in care CE si-a exprimat disponibilitatea de a deconta remuneratia suplimentara acordata personalului UCVAP.

Descarca Proiectul privind modificarea si completarea ordonantei de urgenta
Descarca Nota de fundamentare

Adina Constantin
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MFP

Vizualizări: 131