Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Maine se va semna "Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013"

Maine se va semna "Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013"

Joi, 12 iulie 2007, Primul Ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, si Comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hübner, vor semna la Bucuresti Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013, document pe baza caruia Comisia Europeana aloca Romaniei 19,21 mld Euro finantare din Fondurile Structurale si de Coeziune in perioada 2007-2013.

Din cei 19,67 mld Euro Fonduri Structurale si de Coeziune pentru Romania, 19,21 mld Euro sunt alocati pentru Obiectivul „Convergenta” si 0,46 mld Euro pentru Obiectivul „Cooperare teritoriala europeana”. Cofinantarea nationala pentru Obiectivul „Convergenta” este estimata la aproximativ 5,53 mld Euro, constituita atat din surse publice (77% din totalul cofinantarii), cat si din surse private (23%).

CSNR este documentul strategic care stabileste prioritatile de interventie pentru Fondurile Structurale si de Coeziune, avand ca obiectiv general reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, prin generarea unei cresteri suplimentare de 15-20% a PIB pana in anul 2015. CSNR face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare, stabilite in Planul National de Dezvoltare 2007- 2013, si prioritatile la nivel european - Orientarile Strategice Comunitare privind Coeziunea 2007-2013 si Strategia Lisabona revizuita.

Documentul cuprinde alocarile anuale indicative si lista Programelor Operationale prin care se vor investi Instrumentele Structurale alocate Obiectivului Convergenta. Pornind de la situatia socio-economica actuala si de la nevoile de dezvoltare pe termen lung ale Romaniei, prioritatile identificate in CSNR se refera la:

  • Dezvoltarea infrastructurii de baza la standarde europene
  • Cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti
  • Dezvoltarea si folosirea mai eficienta a capitalului uman din Romania
  • Consolidarea unei capacitati administrative eficiente
  • Promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate

Comisia Europeana a adoptat in data de 25 iunie decizia cu privire la „Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013” (CSNR) al Romaniei. Pentru a marca acest eveniment, Comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hubner, va participa la deschiderea conferintei „Fondurile Structurale si de Coeziune pentru Romania”, organizata de Ministerul Economiei si Finantelor la Hotel J.W. Marriott, in perioada 12-13 iulie.

Romania este cel de-al 15-lea din cele 27 de State Membre UE care finalizeaza negocierile acestui document strategic national. Documentele de programare (CSNR si Programele Operationale) au fost transmise la Comisia Europeana spre negociere la inceputul acestui an. Aprobarea CSNR este o conditie prealabila pentru adoptarea Programelor Operationale, implementarea actiunilor strategice prevazute in CSNR si accesarea efectiva a Instrumentelor Structurale realizandu-se prin intermediul Programelor Operationale. Aceste Programe sunt in stadiul final de negociere cu Comisia Europeana, primele patru dintre ele urmand sa fie aprobate in perioada imediat urmatoare.

Persoane de contact:
Ministerul Economiei si Finantelor, Tel: 0741 267 463, e-mail: ioana.cismasu@mfinante.ro
Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Tel: 0724 232 197, email: daniela.rosca@ec.europa.eu

Sursa: Infoeuropa

Vizualizări: 87