Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bugetele Mediului si Agriculturii, suplimentate pentru asigurarea cofinantarii proiectelor europene

Guvernul a discutat ieri, intr-o prima lectura, proiectul de ordonanta privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe anul 2010.

Prin rectificare, Guvernul are in vedere, in principal, asigurarea sumele necesare pentru cofinantarea proiectelor europene, astfel incat absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana sa nu aiba de suferit.

"Vreau sa fiu foarte clar. Nu se taie niciun euro de la cofinantarea proiectelor europene. Dimpotriva, la Mediu si la Agricultura am suplimentat partea necesara cu cofinantarea proiectelor europene, astfel incat absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana sa nu aiba de suferit", a subliniat primul-ministru.

Tot in acest sens, Fondul de Garantare si Contragarantare pentru IMM-uri va fi capitalizat cu 46 de milioane de euro in vederea garantarii pre-finantarilor si cofinantarilor pentru firmele care au proiecte finantate din fonduri europene, si care, din cauza dificultatilor financiare, nu pot sa-si asigure partea de cofinantare.

"Prin capitalizarea Fondului cu 46 milioane de euro se pot acorda garantii pentru credite de pana la 2 miliarde de euro. Firmele pot beneficia de credite, astfel incat sa-si poata asigura cofinantarea la proiectele europene castigate", a adaugat premierul.

De asemenea, prin rectificarea bugetului, Guvernul a alocat suma de 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are in domeniul Sanatatii, precum si suma de 500 milioane de lei pentru stergerea altor datorii pe care companiile de stat le au catre diversi agenti economici, care la randul lor au datorii la stat. Executivul va aloca fonduri si pentru finantarea obiectivelor de investitii promovate conform Ordonantei 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural, obiective care se afla in faza foarte avansata de constructie, pentru ca acestea sa poata fi finalizate.

Totodata, Guvernul va asigura si sumele necesare pentru achizitionarea materialelor pentru reconstructia caselor distruse de inundatii. "30 milioane de lei sunt la Ministerul Dezvoltarii Regionale. Deja a fost organizata procedura de licitatie pentru a achizitiona materialele necesare reconstructiei caselor distruse in urma inundatiilor din aceasta vara, conform promisiunii pe care Guvernul a facut-o inca din momentul inceperii inundatiilor", a precizat primul-ministru.

Tot in sedinta de ieri, Guvernul a decis suplimentarea bugetului asigurarilor sociale de stat cu 3,8 miliarde de lei pentru a putea asigura finantarea, pana la sfarsitul anului, a platii pensiilor. De asemenea, bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate va fi suplimentat cu 0,9 miliarde de lei, pe langa cei 1,9 miliarde de lei necesari pentru plata datoriilor restante in domeniul Sanatatii.

"Toate aceste modificari vor fi operate pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB. De asemenea, cheltuielile de capital vor fi reduse cu 0,2% din PIB, insa, in acelasi timp, asiguram finantarea domeniilor prioritare atat in componenta economica, cat si in cea sociala", a conchis primul-ministru.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 95