Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE, FMI si BM au decis acordarea a 1,2 miliarde euro Romaniei

O misiune comuna a CE, FMI si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 26 iulie - 4 august pentru a evalua programul de politici economice din cadrul programului de asistenta multilaterala in valoare de 20 mld euro.

Serviciile CE au concluzionat ca au fost indeplinite conditiile pentru eliberarea celei de a treia transe din programul UE de asistenta a balantei de plati in valoare de 1,2 mld euro. Masurile ambitioase de consolidare fiscala convenite cu autoritatile in mai si iunie au fost implementate asa cum a fost planificat. Misiunea a concluzionat ca aceste masuri par a fi suficiente pentru a se atinge tintele convenite de deficit bugetar. Romania isi mentine angajamentul de a-si reduce deficitul sub 3% din PIB in 2012.

Redresarea economica va fi probabil intarziata din cauza cererii interne slabe, a evolutiilor din regiune si a inundatiilor recente. PIB-ul real este asteptat sa scada cu 1,9 % in 2010. Cresterea economica ar trebui sa devina pozitiva incepand din 2011. Inflatia va creste temporar ca urmare a cresterii TVA-ului incepand din iulie. Inflatia ar trebui sa diminueze pentru a atinge o valoare in jur de 3 % in cursul lui 2011. S-au realizat progrese si cu celelalte reforme convenite in program, care reprezinta conditionalitati pentru urmatoarele transe din imprumutul UE. Reforma pensiilor este gata sa fie adoptata de catre parlament in septembrie. Un Consiliu Fiscal independent a fost creat recent pentru a intari cadrul de politica fiscala. De asemenea, guvernul roman este determinat sa ia masuri menite sa accelereze absorbtia fondurilor structurale si sa combata frauda fiscala si evaziunea. In sectorul financiar, regimul de finantare si structura de guvernanta a fondului de garantare a depozitelor vor fi imbunatatite pana la sfarsitul lui septembrie 2010, asa cum a fost prevazut.

Misiunea va raporta concluziile sale Comisarului pentru Afaceri Economice si Financiare si va consulta Comitetul Economic si Financiar. Sub rezerva acordului celor doi, Comisia va elibera cea de-a treia transa din imprumutul UE acordat Romaniei.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 58