Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

250 de milioane euro pentru peste 200 de noi proiecte LIFE+

CE a aprobat finantarea a 210 noi proiecte in cadrul celei de a treia cereri de propuneri pentru programul LIFE+, fondul european pentru mediu. Proiectele provin din intreaga UE si includ domeniul conservarii naturii, al politicii de mediu si al informarii si comunicarii. Acestea reprezenta, in ansamblu, o investitie totala de 515 milioane euro, la care UE va contribui cu 249,8 milioane EUR.

„Programul LIFE+ continua sa finanteze proiecte inovatoare, de inalta calitate, cu un nivel ridicat de valoare adaugata pentru UE. Cred ca aceste noi proiecte vor contribui in mod semnificativ nu numai la conservarea naturii si ameliorarea mediului, ci si la sensibilizarea publicului din intreaga Europa cu privire la principalele probleme de mediu cu care ne confruntam, in special pierderea biodiversitatii, deficitul de apa si schimbarile climatice.” a declarat Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

In urma cererii de propuneri, care s-a incheiat in noiembrie 2009, Comisia a primit peste 600 de proiecte din partea unor organisme publice sau private din cele 27 de state membre ale UE. Dintre acestea, 210 au fost selectionate pentru cofinantare in cadrul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu si LIFE+ Informare si comunicare.

Proiectele din cadrul componentei LIFE+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a unor specii si habitate pe cale de disparitie. Dintre cele 194 de propuneri primite, Comisia a ales pentru finantare 84 de proiecte depuse de parteneriate formate intre organisme de conservare a naturii, autoritati guvernamentale si alte parti interesate. Proiectele urmeaza sa se realizeze in 24 de state membre si reprezinta o investitie totala de 224 de milioane euro, din care UE va asigura in jur de 124 de milioane euro. Cele mai multe dintre ele (74) se inscriu in categoria „Natura” si vor contribui la implementarea directivelor „Pasari” si/sau „Habitate” si la dezvoltarea retelei Natura 2000. Celelalte 10 sunt proiecte privind „Biodiversitatea”, o categorie de proiecte LIFE+ destinata initiativelor-pilot care abordeaza aspecte mai vaste ce tin de biodiversitate. Comisia observa cu satisfactie faptul ca numarul de proiecte finantate privind „Biodiversitatea” a crescut constant de la introducerea acestei categorii in 2007 (4 proiecte).

Componenta LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu promoveaza proiecte pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare. Din cele 308 propuneri primite, Comisia a ales pentru finantare 116 proiecte depuse de o gama larga de organizatii din sectorul public si privat. Proiectele selectionate, care se vor desfasura in 17 state membre, reprezinta o investitie totala de 278 de milioane euro, la care UE va contribui cu aproximativ 120 de milioane EUR. Ponderea cea mai mare in cadrul finantarii UE o au proiectele orientate spre inovare (aproximativ 20,9 milioane euro pentru 17 proiecte). Din perspectiva numarului de proiecte, domeniile cele mai vizate sunt deseurile si resursele naturale (20 de proiecte beneficiind de 19,3 milioane euro), urmate de apa si inovare (cate 17 proiecte pentru fiecare domeniu). Celelalte 63 de proiecte vizeaza teme diverse, printre care aerul, substantele chimice, schimbarile climatice, energia, mediul si sanatatea, padurile, poluarea fonica, protectia solului, abordari strategice si mediul urban.

Proiectele LIFE+ Informare si comunicare pun in evidenta problemele de mediu, disemineaza informatii pe aceasta tema si includ activitati de formare si de sensibilizare a publicului cu privire la prevenirea incendiilor forestiere. Dintre cele 113 propuneri primite, Comisia a selectionat pentru finantare 10 proiecte depuse de diferite organizatii publice si private din domeniul naturii si/sau al mediului care se ocupa de aspecte precum biodiversitatea, schimbarile climatice, deseurile si apa. Proiectele se vor desfasura in 7 state membre si reprezinta o investitie totala de 12,9 milioane euro, din care UE va asigura aproximativ 6,3 milioane euro.

Programul LIFE+
LIFE+ este instrumentul financiar european pentru mediu, cu un buget total de 2.143 miliarde euro pentru perioada 2007 2013. Pe parcursul acestei perioade, Comisia va lansa cate o cerere de propuneri de proiecte LIFE+ pe an.

Pentru un rezumat al tuturor noilor proiecte cu finantare LIFE+, impartite pe tari, click aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 77