Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PAC dupa 2013 va valorifica succesul dezbaterii publice

Aproximativ 600 de delegati din intreaga UE sunt prezenti la Bruxelles luni si marti (19 iul – 20 iul 2010), pentru a discuta viitorul Politicii agricole comune dupa 2013. Obiectivul conferintei este acela de a dezbate si formula concluzii pe baza dezbaterii publice privind perioada de dupa 2013, lansata de Comisie in aprilie, pornind de la urmatoarele patru intrebari cu adevarat fundamentale: „De ce avem nevoie de o PAC? La ce se asteapta cetatenii de la agricultura? De ce sa reformam PAC? De ce instrumente avem nevoie pentru politica agricola comuna de maine?” Schimburile de opinii vor crea o platforma de discutie utila inaintea elaborarii de catre Comisie a Comunicarii privind viitorul PAC, care urmeaza a fi publicata in noiembrie 2010. In paralel cu conferinta, in centrul Bruxelles-ului (Piata St Catherine) va fi organizat un targ care va evidentia diversitatea produselor agricole de calitate ale Europei, fiecare stat membru avand un stand unde va oferi publicului specialitati nationale.

Intr-o interventie inaintea evenimentului, Dacian Ciolos, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a atras atentia asupra reactiei puternice declansate de dezbaterea publica, in cadrul careia, in doua luni, au fost primite aproape 6 000 de contributii prin internet din partea publicului larg, precum si pozitii din partea a aproximativ 80 de grupuri de reflectie si a 93 de organizatii neguvernamentale. „Acest fapt arata ca oamenii au opinii puternice despre PAC, iar reactiile demonstreaza ca politica noastra nu se refera „doar” la productia de alimente, ci si la furnizarea unei game mai ample de bunuri publice”, a declarat comisarul.„Astept cu nerabdare evenimentul din Piata St Catherine de duminica si luni, o celebrare a diversitatii Europei, deschis tuturor.Imi reafirm astfel convingerea profunda ca PAC nu ii priveste doar pe agricultori, ci pe toti cetatenii UE, in calitatea lor de contribuabili si consumatori.”


Dezbaterea publica – ideile tale conteaza

In perioada 12 aprilie – 11 iunie, Comisia a organizat o dezbatere publica privind viitorul politicii agricole comune, solicitand din partea publicului larg raspunsuri la 4 intrebari cu adevarat fundamentale. In perioada respectiva de 2 luni, au fost primite peste 5 800 de contributii din partea publicului larg, precum si opinii formulate de 93 de parti interesate si de 80 de grupuri de reflectie. Au fost peste 1 000 de raspunsuri din Germania si Polonia, dar au fost, de asemenea, peste 100 de raspunsuri din Franta, Letonia, Austria, Spania, Belgia, Regatul Unit si Irlanda.Luni, in cadrul conferintei, va fi prezentat un rezumat al contributiilor, dar esenta raspunsurilor a fost urmatoarea:

De ce avem nevoie de o politica agricola comuna? Pentru a garanta aprovizionarea cu alimente, dar nu numai pentru asta. Multi cetateni, ONG-uri si grupuri de reflectie au evidentiat importanta asigurarii unor conditii de concurenta loiala intre agricultori, industria alimentara si distribuitori. Pastrarea diversitatii agriculturii pe intregul teritoriu al UE a fost o alta preocupare majora.

La ce se asteapta cetatenii de la agricultura? Ca aceasta sa furnizeze alimente sigure la preturi accesibile, sa utilizeze terenurile in mod sustenabil, sa mentina dinamismul comunitatilor rurale: acestea sunt principalele asteptari care au reiesit din dezbaterea publica.

De ce sa reformam PAC? Pentru a rezolva problema volatilitatii preturilor produselor alimentare si pentru a asigura standarde de viata decente pentru agricultorii europeni.De asemenea, pentru a incerca sa raspundem provocarii de a hrani populatia intregii lumi, pentru a ne consolida capacitatea de a face fata problemelor legate de mediu si de calitatea si siguranta alimentelor, pentru a imbunatati competitivitatea agriculturii si pentru a intretine peisajul bogat care formeaza mostenirea noastra comuna.

De ce instrumente avem nevoie pentru politica agricola comuna de maine? Suntem cu totii de acord ca trebuie sa continuam sa dezvoltam mecanismele de care dispunem.Unii doresc un accent mai puternic asupra platilor care trebuie acordate agricultorilor in schimbul furnizarii de „bunuri publice” legate in special de protejarea si intretinerea mediului.

Conferinta din 19-20 iulie: PAC dupa 2013

Conferinta de doua zile va incepe cu un rezumat al contributiilor primite in cadrul dezbaterii publice, detalii privind un nou sondaj Eurobarometru referitor la atitudinea cetatenilor fata de PAC si apoi o discutie de grup cu diferiti experti, referitoare la diversele subiecte mentionate. Luni dupa-amiaza se vor desfasura ateliere referitoare la securitatea alimentara, la viitorul societatii rurale, la mediu si furnizarea de catre agricultura a bunurilor publice, precum si la calitate, diversitate si sanatate. Sesiunea de marti dimineata, prezidata de directorul general al DG AGRI Jean-Luc Demarty, va aborda ideile discutate in cadrul atelierelor.Vor mai fi apoi si alte ateliere referitoare la pastrarea capacitatii de productie alimentara, pastrarea diversitatii societatii rurale, asigurarea furnizarii de catre agricultura a bunurilor publice si promovarea calitatii si diversitatii alimentelor furnizate. Dupa-amiaza zilei de marti va fi dedicata concluziilor in urma discutiilor purtate.

Pagini Utile

  • Pagina de internet a conferintei
    http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/conference/index_en.htm
  • Transmisia in direct a conferintei
    Conferinta va fi transmisa in direct la adresa http://webcast.ec.europa.eu

Vizualizări: 56