Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania a finalizat Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor

Din luna aprilie a acestui an, Romania dispune de un nou instrument pentru reducerea poluarii mediului, pentru imbunatatirea sanatatii publice, si pentru promovarea dezvoltarii durabile - Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD). Planurile au intrat in vigoare, o data cu publicarea in Monitorul Oficial.
intocmirea Planurilor Regionale confirma faptul ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) este decis sa introduca schimbari semnificative in modul de gestionare a deseurile.
Populatia va fi instruita cum sa separe la sursa diferitele categorii de deseuri. De asemenea, se va urmari colectarea intregii cantitati de deseuri generate, fluxul deseurilor colectate separat va fi eficientizat, toate depozitele necontrolate vor fi inchise si ecologizate, si se vor construi noi depozite controlate, statii de sortare si de compostare, si instalatii de reciclare.
Cele opt planuri regionale (cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei) au fost aprobate prin Ordinul comun al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (actualul MMDD) si Ministerului Integrarii Europene. La elaborarea Planurilor a contribuit si consortiul international Fichtner-Ramboll-Sweco, in cadrul proiectului PHARE „Asistenta tehnica pentru Elaborarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor”, al Uniunii Europene.
La finalizarea Planurilor au fost luate in considerare si observatiile primite din partea publicului in cadrul unor dezbateri publice organizate in toate regiunile, in cursul lunii octombrie 2006, ca parte a procesului de adoptare a planurilor si programelor, conform cerintelor europene si romanesti.
Participarea publica la elaborarea Planurilor a avut si scopul de a mari gradul de constientizare al publicului asupra necesitatii existentei acestor planuri, ceea ce va usura punerea lor ulterioara in aplicare.
Ca parte a procesului integrator, planurile promoveaza cooperarea dintre autoritatile regionale si cele locale, cetateni si mediul de afaceri. Aceasta cooperare creeaza baza necesara pentru ca regiunile de dezvoltare sa se incadreze in cerintele pentru obtinerea de finantare nerambursabila din partea fondurilor structurale ale UE.

Informatii de background
• Prima versiune a sapte dintre Planurile regionale a fost elaborata in perioada 2005-2006 de catre Agentiile Regionale pentru Protectia Mediului. La baza celor sapte Planuri Regionale a stat Planul model care a fost elaborat pentru Regiunea 7 Centru, in cadrul unui proiect Twinning PHARE intre Romania si Germania, in perioada 2002-2004.
• in decembrie 2006, au fost finalizate toate cele opt Planuri Regionale. Dupa ce au fost publicate in Monitorul Oficial, Planurile urmeaza a fi notificate Comisiei Europene.
• Planurile Regionale vor deveni, astfel, un mecanism util si eficient pentru atragerea de catre Romania, a Fondurilor Structurale Europene pe axa II a Programului Operational Sectorial Mediu - „dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate”.
• Planurile vor fi reactualizate periodic, la interval de cel mult cinci ani.
• Deseurile prost gestionate - aruncate la intamplare in depozite necontrolate, sau arse in spatele curtii - reprezinta un pericol pentru sanatatea publica. Prin deseuri se pot transmite oamenilor sau animalelor diverse boli extrem de grave (cum ar encefalopatia spongiforma, gripa aviara, si salmonella). Apa sau aerul poluat pot cauza si ele grave probleme de sanatate. De aceea este necesara gestionarea cu cea mai mare responsabilitate a deseurilor.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Vizualizări: 82